Inglannal tekkis pärast sünnitust psühhoos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglannal tekkis pärast sünnitust psühhoos
Inglannal tekkis pärast sünnitust psühhoos Foto: SCANPIX

Suurbritannias elaval noorel naisel tekkis pärast sünnitus psühhoos.

Rebecca Coggins oli pärast tütre Amy ilmaletoomist veendunud, et lapsega juhtub midagi halba, kirjutab Daily Mail.

Ta lahkus haiglast nii ruttu kui võimalik, kuid kodus olles kartus vaid suurenes.

«Siis hakkasin kuulma hääli, mis ütlesid, et olen kasutu ja halb ema ning Amyt ohustavad isikud, kes tahavad teda röövida ja talle haiget teha,» meenutas naine.

Lisaks tekkis inglannal bakterite foobia. Ta pesi last  5 – 6 korda päevas. Samuti sundis ta pereliikmeid ja külalisis käsi ja jalgu  desinfitseerima. Rebecca Cogginsi abikaasa ei mõistnud, miks ta naine nii käitub.

Hilisem psühholoogiline uuring näitas, et naisel võis psühhoosi tekitada kogetud perekonnatragöödia. Rebecca oli viiendat kuud rase, kui ta ema ootamatult suri. Raseduse viimane trimester kulges emotsioonide kaoses. Rebecca tundis end üksikuna, kuid teadis, et lapse pärast peab ta tugev olema.

Pärast lapse sündi toimus pinge langus, mis vallandas haiguse.

Rebecca viis tütre Amy oma ema hauale, kui laps oli kahekuune. Ilm oli külm, kuid ema ja laps olid haual tunde. Rebeccat otsima hakanud sõbrad leidsid ta lõpuks surnuaialt. Nad mõistsid, et naise vaimse tervisega ei ole kõik korras.

«Sõber viis mu koju ja kutsus arsti. Arst pani diagnoosi, et kannatan sünnitusjärgse psühhoosi all. See oli mulle šokk, kuid samas ka leevendus, et keegi minu probleemi mõistis,» jätkas naine.

Rebeccale määrati ravi ja kulus aasta, enne kui ta end jälle normaalsena tundis. Naise abielu ei pidanud selles olukorras vastu ja lõppes lahutusega.

Psühhoos on psüühikahäire, mille puhul on tegelikkuse tunnetus häiritud. Haigestunul esinevad hallutsinatsioonid ja luulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles