Head soovid ja jõuluvanad toovad pühadetunde

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu Maarja-Magdaleena gildi eestvõtmisel püstitatakse Steineri aeda taas heade soovide puu, gildimajas saab meisterdada jõulukingitusi ja vaadata jõuluetendust.

Sel aastal pannakse Steineri aeda ühe suure puu asemel püsti mitu väikest ning head soovid põimitakse sadade väikeste patside asemel ühte hiigelpikka vanikusse.

Steineri aias ja Maarja-Magdaleena gildi majas toimuvad teisedki jõuluüritused sarjast “Teeme ise jõulud”.

Patsid ja teater

Kõik huvilised saavad koos gildi rahvaga oma häid soove palmikutesse punuda laupäeval, 20. novembril järjekordsel töötubade päeval.

Koolilastele pakutakse võimalust gildis käsitöötundi pidada ja selle raames kohapeal patsid valmis teha. Vajalik on eelregistreerimine. Samuti võib oma patsid koolis-lasteaias pikaks nööriks kokku siduda ja 27. novembrini gildi tuua.

Linlasi oodatakse heade soovide puid ehtima esimesel advendil, 28. novembri keskpäeval Steineri aias. Patsid ühendatakse pikaks palmikuks ja seotakse soovipuude ümber, toimuvad tantsud, mängud ja mõõduvõtmised.

Samal ajal saab meisterdada Maarja-Magdaleena gildi töötubades ja vaadata ärklisaalis Täna va’ Teatri jõuluetendust “Näärivana ja Näruvana”.

“Jõuluetenduse mõte tekkis koos Täna va’ Teatri juhi Meelis Sarvega juba suvel,” rääkis gildimaja perenaine Kadri Rebane. “Lugu Näärivanast ja Näruvanast on päris humoorikas ning meile meeldis mõte siduda etendus meisterdamisega.”

Nimelt saab iga laps enne etendust valmistada väikse meene, mis ühtlasi toimib etenduse piletina ja kannab teatritükis oma kindlat rolli.

Õpitubade päev tuleb Maarja-Magdaleena gildis ja Punases tornis veel 11. detsembril, kui avaneb hea väljavaade ise oma perele ja sõpradele jõulukingitusi valmistada.

“Jõulukinkide valmistamise võimalust gildis tasuks julgesti kasutada, sest väga vingeid asju saab teha isegi tasuta materjalidest, näiteks korve vanadest ajalehtedest või meeneid vanadest kampsunitest,” julgustas gildi perenaine Herdis Elmend linlasi läbi astuma.

18. detsembril korraldatakse gildimajas ja Steineri aias jõululaat.

Jõuluvanad lähevad Pärnust tuurile

Esimesel advendil alustavad oma teekonda Pärnu Rüütli platsilt Tartusse konverentsile jõuluvanad.

Ürituse peakorraldaja Mart Tõnismäe meenutab, kuidas esimesele konverentsile kümme aastat tagasi kogunes 17 punakuuelist. “Nägime tookord üllatusega, et peale jõulutaatide on Eestis palju aktiivseid jõulumemmesid,” rääkis Tõnismäe. “Praegu käib konverentsidel umbes 50-60 jõuluvana. Kõik need kümme aastat on meid saatnud Janne Ristimetsa tantsupäkapikud.”

Jõulutaadid-memmed pidasid Pärnus oma konverentsi seitse aastat, vahepeal kolisid nad oma suursündmuse poliitiliste tõmbetuulte mõjul Paidesse ja Saaremaale. Selleaastane konverents toimub Tartus, kuid meenutamaks traditsiooni sündi, korraldatakse avaüritus Pärnus.

28. novembril oodatakse kõiki suuri ja väikseid Rüütli platsile jõuluvanadega kohtuma.

Kohal on liikuv jõulupostkontor, lauldakse-tantsitakse, esineb jõulumeeste orkester. Pärnust läheb jõuluvanade karavan Paidesse, kus neid tervitab 300 päkapikku, ja Tartusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles