Hayabusa sond tõi asteroiditolmu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kosmoseagentuuri JAXA Hayabusa missiooniga seotud teadlased
Jaapani kosmoseagentuuri JAXA Hayabusa missiooniga seotud teadlased Foto: SCANPIX

Jaapani kosmoseagentuuri JAXA teatel õnnestus Hayabusa sondil asteroidilt tolmuosi kaasa tuua.

Seitse aastat kosmoses olnud Hayabusa külastas 2005. aastal Itokawa asteroidi, edastab AFP.

Sond jättis asteroidile metallpalli, milles on 149 riigist pärit 880 000 inimese nimed.

Viie miljardi kilomeetrise teekonna järel maandus asteroiditolmu sisaldav kuumuskindel kapsel selle aasta suvel Austraalia kõrbes. Hayabusa sond põles Maa atmosfääri sisenemisel ära.

Esialgu arvati, et kapslis võib olla Maalt pärit osakesi. Kuid pärast mitut kuud materjali analüüsimist jõuti järeldusele, et tolmuosakesed pärinevad kartulikujuliselt Itokawa asteroidilt.

«See on esimene kord, mil saime materjali mõnelt teiselt kosmiliselt objektilt peale Kuu,» lausus Jaapani teadusminister Yoshiaki Takagi.

Astronoomide sõnul aitab asteroidide uurimine anda uut informatsiooni meie Päikesesüsteemi tekke kohta 4,6 miljardit aastat tagasi.

Jaapani teadlased soovivad, et Hayabusa jõuaks Guinnessi rekordite raamatusse kui esimene uurimisalus, mis on maandunud muul kosmilisel objektil kui seda on Kuu ning Maale sealt näidise kaasa toonud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles