Jääfestival toob veebruaris suvepealinna sära ja elevust

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääfestivali ajaks peaks Pärnusse peale Lastestaadionil asuva liuvälja rajatama veel mitu uisutamiskohta.
Jääfestivali ajaks peaks Pärnusse peale Lastestaadionil asuva liuvälja rajatama veel mitu uisutamiskohta. Foto: Ants Liigus

Järgmise aasta veebruaris tuleb Pärnus esimene jääfestival, mis tõotab linna talveunest äratada. Suurejooneline pidu täidab linna üheksaks päevaks melu ja elevusega.

18.-27. veebruaril saab linnas ja maakonnas külastada kümneid spordi- ja kultuuriüritusi, avatakse näitusi, korraldatakse kontserte, töötube ja filmiõhtuid, tutvustatakse Pärnumaa kauneimaid paiku, Eesti rahvustoite.

“Tahtsime festivaliga tuua talvehooaega sära ja särtsu,” rääkis ürituse üks korraldajatest turundusspetsialist Kaydi Tomson Turundustoest. “Tegemist on esimese nii ulatusliku koostööprojektiga, kus osalevad Pärnu linn, maavalitsus ja Pärnumaa omavalitsuste liit. Panuse festivali õnnestumisse annavad linna ja maakonna ettevõtjadki.”

Jääfestivali mõtte algatas Pärnu ettevõtjaid koondav turismiklaster. Kuna siinsete ettevõtjate suurim probleem on hooajalisus, oli tarvis pikal ja pimedal talvel anda inimestele üks hea põhjus Pärnusse tulla. “Talvise vaikelu vältimisest on räägitud ammu, nüüd otsustati festival teoks teha,” kommenteeris Tomson. “Valdade, ettevõtjate ja üldse kõikide osalejate huvi on olnud väga suur.”

Jää- ja lumerõõmud

Programm koosneb paljudest alaüritustest ja üheksa festivalipäeva on pühendatud eri teemadele.

Jääfestival algab tule- ja jää-show’ga 18. veebruaril Vallikäärus, “peaesinejateks” valgus, tuli ja muusika. Järgmistel päevadel avatakse linnas ja maakonnas mitu uisuväljakut, Vallikääru jääl toimub karneval-uisupidu, kesklinna uisuväljakul Endla teatri talvespartakiaad ja Munamäel jätkub lumist tegevust.

20. veebruaril valmib Lotte eestvõttel Vallikääru aasal lumelinn. Samal ajal algab Sütevaka humanitaargümnaasiumis loodusfilmide festival ja Endlas noortebändide konkurss “Proovikas”. Talvepäevi peavad tudengid, oma üritused on Kahe Silla klubil, kohvikutel, jahtklubil ja kaubanduskeskustel.

Vanalinna festivalialal seavad end sisse Pärnumaa valdade esindused, kes võtavad kaasa käsitöölised, ettevõtjad ja külaseltside esindajad. Linnatänavatel saab osta käsitööd, kohalike tootjate kaupa, maitsta taluperenaiste valmistatud toitu, uudistada kunstnike valmistatud jääskulptuure, teha lõbusõitu hoburakendite ja isegi kelgukoertega.

Vallad panevad spetsiaalselt jääfestivaliks kokku turismimarsruudid, mis võimaldavad huvilistel teha väikese sõidu linnast välja mõnda käsitöökotta, mõisasse või rabavaikusesse piknikule.

Põnev tõotab tulla 24. veebruar, kui Eesti Vabariigi aastapäeva tähistatakse “Eesti peoga”. Sanatooriumides ja toidukohtades toimuvad rahvuslikud ettevõtmised, pakutakse Eesti köögi parimaid palu. Liivi lahe kalanduskogu on Pärnusse kokkama kutsunud tippkokk Dmitri Demjanovi.

Üks festivalipäevadest on pühendatud Eesti käsitööle, teine veekeskustele. 26. veebruaril vallutab Endla maja lume-galapidu.

Sporti ja kultuuri igale maitsele

21.-26. veebruaril hullutab linna eksootilise tangomuusikaga “Spicy Ice Tango Festival”.

Kohale tuleb Argentina tango orkester Otra Hollandist Rotterdami muusikaakadeemiast. Töötubades osalejatest pannakse kokku rahvusvaheline orkester, tuliseid tangorütme jätkub festivalialale ja majutuskohtadesse.

Samal ajal saavad soovijad asjatundjate juhatusel selgeks õppida kõige moodsamad tangosammud, õpetama sõidavad tantsupedagoogid Tallinnast ja Riiast.

Peale tango kõlab jääfestivalil veel palju muusikat. Amatöörmuusikute kursustel võivad mingit instrumenti õppinud või kooris laulnud muusikahuvilised oma oskusi värskendada ja festivali lõppkontserdil üles astuda.

Klassikalise muusika austajatele pakuvad kindlasti huvi tuntud dirigendi Leonid Grini meistrikursused Pärnu linnaorkestriga ja galakontsert meistriklassi õpilastega. Toimuvad ka Arbo Valdma meistrikursused. Kontserdimajas korraldatakse Pärnu linna ja maakonna noorte vokaalansamblite võistlus „Ümin 2011”.

Jääfestivali sportlik suursündmus on Pärnu korvpalliklubi 10. aastapäeva tähistav rahvusvaheline korvpalliturniir “Ice Cup 2011”. Mängitakse neljal päeval ja kuuel väljakul, kutsed on saadetud kümnesse välisriiki.

Jõulumäe talispordikeskus korraldab oma talimängude programmi ja suusamaratoni, huvilised sõidutab kohale festivalibuss.

Suur osa jääpeo üritustest on tasuta. Pilet tuleb osta mõnele kontserdile ja teemaõhtule, festivaliala melust saavad aga osa kõik.

Pidu omadele ja külalistele

Festivali programmijuht Kai Tarmula peab positiivseks nähtuseks, et linnas ja maakonnas toimub lühikesel ajaperioodil korraga nii palju sündmusi.

“Ka väiksemad üritused saavad rohkem turundatud ja ehk leiavad uusi külastajaidki,” avaldas programmijuht. “Me ei ole planeerinud üht tippsündmust, kuhu kõik peaksid kindlasti kohale tulema. Inimesed on ju nii erinevad ja sellepärast on kultuuri- ja spordiprogramm ääretult kirju. Igaüks leiab kindlasti midagi just enda maitsele.”

Linnarahva, külaliste ja turistide suurt huvi festivali vastu loodab ka Pärnu linnavalitsuse arenguspetsialist Annely Lepp. “Linnavalitsus panustab üritusse kultuuriprojektide toetamise ja turundusega,” seletas ta. “Festivali üks eesmärke on tuua välja sündmusi, mis igal talvel Pärnus toimuvad. Programmi liidetuna saavad väiksemadki üritused rohkem positiivset tähelepanu.”

Festivali publikuriskid on Kaydi Tomsoni sõnutsi hoolega läbi mõeldud. “Alaüritused toovad niigi kohale oma publiku ja nende kaudu jätkub rahvast teistele üritustele,” kinnitas ta. “Taotleme toetust kultuurkapitalilt, hasartmängumaksu nõukogult, kohaliku omaalgatuse programmilt, natuke toetavad kohalikud omavalitsused.”

Pärnusse oodatakse palju väliskülalisi, juba praegu reklaamitakse-turundatakse festivali Matkavekka büroodes, Tallinki laevadel, Estonian Airi pardaajakirjas. Kavas on suur reklaamikampaania Eesti meedias.

Jääfestivali järel hakatakse ette valmistama 17.-26. juunil 2011 toimuvat veefestivali. Samasuguse kontseptsiooniga suursündmus keskendub Pärnu suvistele rõõmudele, nagu meri, jõgi, rannaliiv, purjetamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles