Aylan Kurdit leinati kogu maailmas, kuid selle väikese tüdruku suhtes jäädi külmaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uppunud põgeniklaps
Uppunud põgeniklaps Foto: SCANPIX

Kui Süüriast pärit põgeniklapse, kolmeaastase Aylan Kurdi surnukeha leiti Türgi Bodrumi rannast, siis levisid temast tehtud fotod meedias ja teda leinas kogu maailm.

Pärast selle väikese poisi surma on hukkunud  Vahemerel veel kümneid Lähis-Ida põgenikke, kelle seas on ka lapsi, edastab news.com.au.

Nüüd kaks kuud pärast Aylan Kurdi juhtumit hukkus väike tüdruk, kuid teda ei leinata ülemaailmselt.

Türgi meedia teatel leiti väikese süüria tüdruku surnukeha eile Kurdi leiukohast vaid paarisaja kilomeetri kaugusel olevalt rannalt.

Türgi rannavalve tõi veest välja kaheksa süürlase surnukehad, kelle seas oli viis väikelast ja üks imik.

Aylan Kurdi saatusekaaslaseks oleva väikese tüdruku olid lained kandnud üsna ranna lähedale.

Austraallannast sotsiaalpsühholoogi Lisa Williamsi sõnul on laste hukkumised mõnevõrra tabuteema, millest on raske rääkida.

«Inimesed reageerivad põgeniklaste hukkumistele erinevalt, osade arvates on tegemist eetiliselt raske teemaga, mida tuleks võimalikult vähe kajastada, teised aga soovivad, et põgenikega juhtunu tuleks päevavalgele,» selgitas psühholoog.

Ta lisas, et oma pere ja lähedased on inimestele kõige lähemal, kuid kui asi saab globaalse mõõtme, siis võidakse näidatakse ka nende vastu empaatiat, keda ei tuntagi, kuid ei pruugita.

«Kui keegi kuskil kaugel kannatab või sureb, olles teisest rahvusest, rassist või religioonist, siis tavaliselt see ei puuduta kuigivõrd, kuna see isik on lähedastegrupi väline,» selgitas Williams.

Ta lisas, et Aylan Kurdi juhtum oli erakordne, kuna temast tehtud fotod jõudsid väga kiiresti sotsiaalmeediasse ja meediasse. Uutest samasugustest juhtumitest ollakse juba tüdinenud, sest need korduvad seni pidevalt.

Williamsi sõnul said poissi leinanud inimesed välja elada seda, mida nad tol hetkel karmi juhtumi tõttu tundsid. Pärast seda toimus rahunemine, kuna kõrgemotsioonid lahtusid.

«Lääne inimesed teavad, et nad ei saa otseselt põgenike ellu sekkuda ja selle tõttu on lihtsam toimuvat ignoreerida. Samuti tuntakse sellistel puhkudel abitust, sest põgeniklaste surnukehadest jõuab seni maailma meediasse fotosid,» jätkas psühholoog.

Türgi rannikult sel nädala leitud väikest tüdrukut ei pildistatud nii nagu Aylan Kurdit, keda oli näha näoli merevees. Tüdrukule oli veest välja toodud ja valge kate ümber pandud.

Williamsi sõnul kestavad sellised juhtumid seni, kuni Lähis-Idast ja Aafrikast põgenikke enam Euroopasse ei saabu.

Psühholoog soovitas neil, kes tõesti soovivad põgenikke aidata, minna vabatahtlikuna põgenikekeskustesse abistama.

«Kui tuntakse, et antakse tõesti abi, siis aitab see leevendada isiklikke südametunnistuse piinu,» lausus Williams.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles