Häbened oma keha? Akti joonistamine aitab sellest üle saada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ühendkuningriigis tehtud uuring näitas, et need inimesed, kes häbenevad oma keha ja kellel on keha pärast kompleksid, peaksid osalema joonistuskursustel, kus saavad joonistada akti, sest see aitab oma kehaga paremini leppida.

Psühholoogide sõnul arvavad paljud amatöörkunstnikud, et alasti naise- või mehekeha vaatamine ja jäädvustamine ei mõjuta nende endi kehakuvandit, pigem tekitab häbitunnet, kirjutab The Telegraph.

Anglia Ruskini ülikooli psühholoogide uuring näitas, et joonistuskursustel osalenutel muutus oma kehasse suhtumine positiivsemaks, kui nad olid jäädvustanud kellegi teise alasti keha.

Uuringus osales 138 meest ja naist ning leiti, et nende oma kehaga rahulolu suurenes pärast akti joonistamist rohkem kui 25 protsendi võrra.

«Akti joonistamine aitab kaasa positiivse kehakuvandi loomisele. Kõik ei pea olema ühesugused, ühepikkused ega samasuguse kehakaaluga. Meedia ja reklaam on loonud ideaalkuvandi ja kui sellele ei vastata, siis ollakse õnnetud,» selgitas uuringu juht Viren Swami.

Ta lisas, et ideaalse kehaga inimesi ei ole olemas, on vaid töödeldud fotod kehadest.

Joonistamiskatses osalenud naiste puhul täheldati, et need naised hakkasid oma kehasse realistlikumalt suhtuma ning nad tundsid sotsiaalse surve vähenemist. Paljud neist enam ei tahtnud olla teistsugused, kui nad on.

Meeste puhul täheldati samuti kehaimidži positiivsemaks muutumist, kuid mehed olid naistega võrreldes oma kehaga juba varem enam-vähem rahul. Mehed lõpetasid oma keha idealiseerimise.

«Naiste puhul on kehakuvand võimendunum kui meestel, sest ühiskond seab naistele keha puhul rohkem piiranguid. Siiani ülistatakse väga kõhnasid modelle,» lisas uurija.

Swami ja ta kolleegid tegid teise uuringu, milles osales 37 naist, kes osalesid akti joonistamisel esmakordselt.

Naised joonistasid alasti modelli ning hiljem küsitleti neid enda keha kohta. Ilmnes, et naised olid oma kehaga rohkem rahul ega häbenenud enam ennast. Modelli pikka aega alastiolek ja tema jäädvustamine aitasid kehakompleksidest vabaneda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles