Gurmeeteater esitleb ülisalajast ja müstilist masinat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gurmeeteatri lavastus «Müstiline õhtusöök», pearoog
Gurmeeteatri lavastus «Müstiline õhtusöök», pearoog Foto: Gurmeeteater

Sellel reedel, 11. detsembril toimub Gurmeeteatri lavastuse «Müstiline õhtusöök» esietendus, mis põimib maailmatasemel gurmeeroad müstilise fantaasiamaailmaga. Kolmekäigulise õhtusöögi kõrval saab publik osaks teaduslikust eksperimendist, mis areneb otse külaliste silme all.

Käsikirja loomisel oli kandvaks ideeks fantaasiamaailma ja reaalelu põimimine. Etenduse käsikirja autori Nils Sakssi sõnul paneb «Müstiline õhtusöök» külastaja kahtlema piiris võimatu ning võimaliku ja reaalsuse ning fantaasiamaailma vahel. «Minu eesmärgiks oli luua lugu, mis areneks millegi realistliku ümber, et etenduse keskmes oleks tõeline ajalooline fakt, mille saab üles otsida Internetist. See annab publikule võimaluse kogeda ajaloolise reaalsuse ilmsiks saamist väga ootamatus vormis ja raamistikus,» kirjeldab Nils Sakss lavastuse ideed.

Foto: Gurmeeteater

Müstilise õhustiku loomisele on suure panuse andnud tuntud Läti lavastuskunstnik Aigars Ozolinš. Tema õhtusöögisaali ja lava kujunduses tasub ära märkida käsitööna valmistatud valgustid, mis on Lätis ja Soomes juba positiivset tähelepanu saanud.

Foto: Gurmeeteater

Lavastaja Sander Puki hinnangul ei erinenud Gurmeeteatri etenduse lavastamine klassikalise etenduse lavastamisest, sest ta keskendus täielikult Gurmeeteatri teatri poolele, usaldades gurmee-elamuse eest hoolitsemise tippkokale. «Lavastus «Müstiline õhtusöök» on oma eesmärgi täitnud, kui külastaja veedab lõbusalt ja üllatusterohkelt aega,» arvab Pukk tulevasest elamusõhtust.

Õhtusöögi menüü eest vastutav peakokk Matti Jämsen, kes võitis sel aastal kokkade olümpiaks kutsutud Bocuse d’Oril 4. koha, pakub «Müstilise õhtusöögi» külalistele põhikäiguna oma lemmiktoorainest ehk sealihast valmistatud rooga. «Kolmekäigulise menüü koostasin Gurmeeteatrile spetsiaalselt selleks etenduseks. Ma arvan, et külalised saavad pärast nentida, et hästi veedetud õhtu hea toiduga oli väärt kogemist,» lisab Matti Jämsen.

Foto: Gurmeeteater

«Müstilise õhtusöögi» peategelaseks on Die Glocke (Kell) – Natsi-Saksamaa ülisalajane masin Teise maailmasõja päevilt, mis ajaloolaste uskumuse järgi pidi aitama Natsi-Saksamaa valitutel sõja kaotust edasi lükata või seda isegi läbi aja põgenedes vältida. Masina saladuse lahendas poola ajaloolane ja füüsik Pavel Rozeck, kes arhiivisügavustest leitud detailsete jooniste põhjal konstrueeris Die Glocke täpse koopia. Peale seda on ta rännanud ringi, et näidata seda ajaloolist ja uskumatut seadeldist inimestele kõikjal maailmas, pakkudes selle juurde elegantselt serveeritud ja hõrgult maitsvat õhtusööki.

«Müstiline õhtusöök» esietendub 11.12. Lavastused toimuvad 12.-19. detsembrini Heliose kinos, Tallinna vanalinnas Sauna tn. 1. Lisainfo kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles