Pildid: Calais`«Uuest džunglist» on saanud minilinn

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Prantsusmaa sadamalinnas Calais` hakkasid sel kevadel põgenikud tühermaal onne kokku klopsima ning siis arvati, et see on ajutine slumm.

Kaheksa kuud hiljem on «Uuest džunglist» saanud väike linn, kus on olemas magalad, poed, restoranid, raamatukogud, isegi hotellid ja loomulikult infokeskus, kus jagatakse informatsiooni Ühendkuningriigi eluolu ja asüülitaotlemise kohta, edastab Daily Mail.

Migrantidelinnas on ka peaväljak ehk turuväljak ja seal keeb elu kogu aeg.

Lisaks leiab sellest «džunglist» kino, kunstigalerii ja Eritrea ööklubi, kus pakutakse ekstrakanget õlut, mis on kummaline, kuna pool sealsest elanikkonnast on moslemid, kellele alkoholi tarbimine on keelatud.

Raamatupoes, mis kannab kirjanik Rydyard Kiplingi teose järgi nime Džungliraamat, saab osta nii inglis- kui prantsuskeelseid raamatuid.

Lisaks on linnas mitu mošeed ja paar kristlikku kirikut, nende seas on ka Eritrea ja Etioopia õigeusukirikud.

 «Uus džungel» on paik, kus Prantsusmaale saabunud põgenikud ootavad kas seaduslikku või ebaseaduslikku pääsemist Ühendkuningriiki.

Kui esmalt oli see ajutine migrantide peatuspaik, siis nüüd on sellest saanud paljude jaoks permanentne paik, kust nad ei ole saanud edasi üle La Manche`i liikuda.

Prantsuse võimud karmistasid migrantidelinnaku juures turvameetmeid, et hoida ära õnnetusi ning saada inimsmugeldamine kontrolli alla.

Paika õhust filminud Briti ajakirjanike sõnul näeb põgenike linnake välja nagu Glastonbury muusikafestivali minivariant.

Paljud Aafrikast saabunud migrandid peavad isegi Calais´linnakut tõotatud maaks, rääkimata siis Briti saartest, mis on nende lõppsihtmärk.

Igal laupäeval on linnakus niinimetatud ilupäev, mil sealsed elanikud saavad tasuta massaaže ja muid iluteenuseid. Kohalikud mängivad ka doominot ja jalgpalli.

«Uues džunglis» peavad restorane eelkõige kurdid, eritrealased ja afgaanid, kuid on ka poekesi, kust saab erinevat kaupa osta ja ise sellest süüa valmistada.

Mauretaania kunstnik Alpha pani püsti skulptuuride aia.

Kui päevasel ajal on seal selline elurütm nagu tavalises inimasulas, siis öisel ajal olukord muutub, sest ilmuvad välja äärmusislamistid, kes esinevad humanitaartöötajatena.

Kohalike sõnul algab umbes kella 1.00 ajal «intifada», mil need isikud hakkavad ajupesu tegema.

Paigas on ka kahe Briti aktivisti püsti pandud teater-telk ning pakutakse ka mobiililaadimisvõimalust. Briti humanitaartöötaja Alistaire Hoad loodab kogu «džungli» katta 2016. aasta alguseks WiFiga.

Migrantide sõnul ei taha nad «džunglisse» alatiseks jääda, vaid millalgi ikka Ühendkuningriiki pääseda. On ka neid, kes on valmis Calais`s surema, kui nad Briti saartele ei pääse.

«Uues džunglis» müüdavatest jookidest on kõige populaarsem energiajook Monster Energy, mida müüb afgaanist migrant-poepidaja.

«Suurbritanniasse minemine on väga palju energiat nõudev ettevõtmine, eriti siis, kui liikuda jala läbi Eurotunneli. Monster Energy aitab ärkvel püsida,» teatas müüja.

Prantsuse politsei andmetel elab praegu Calais`migrantide linnakus umbes 4500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles