Mis juhtus mehega, kes elas aasta aega ilma alkoholi ja kohvita?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidu alkoholiga (Foto on illustratiivne)
Pidu alkoholiga (Foto on illustratiivne) Foto: SCANPIX

Ameerikas elav Saksa tootedisainer Tobias van Schneider loobus 15 kuu eest alkoholi ja kohvi tarvitamisest. 

Tobias tunnistab Huffington Postis, et tal tekkisid selle tagajärjel mõned «kõrvalnähud».

Rohkem raha

«Pärast kahte kuud märkasin, et mu arvel on iga kuu 1000 dollarit rohkem. Jah, seda on palju, kuid veidi arvutades märkad, et seda polegi nii palju,» ütleb ta. 

New Yorgis elades pole keeruline 1000 dollarit kuus alkoholile kulutada - pead kulutama vaid 33 dollarit päevas.

«Eeldades, et ma joon üle päeva kaks-kolm kokteili (mis maksavad ilma jootrahata 10 dollarit), lisan sinna mõned veinipudelid, suudan ma vabalt 1000 dollarit kulutada. Mõned võivad arvata, et see on raske alkoholism, kuid uskuge mind - New Yorgis igapäevaselt paar-kolm jooki teha on enam kui normaalne,» seletab ta. Joomine tähendab ka seda, et rohkem kulub juhuslikele õhtusöökidele ja snäkkidele. 

Vähem keelepeksu

«Sa ei käi enam eriti seltskondlikel üritustel. Kurnav on ikka ja jälle selgitada, miks sa ei joo ja samuti seda, et ka üks klaasike pole okei. Kui grupp inimesi kutsub mind välja jooma, siis vastuseks on enamasti ei, sest kaine inimesena sa lihtsalt ei viitsi klatšijutte kuulata,» seletab mees.

Tobias pole ennast kunagi peoloomaks pidanud ja alkoholist loobumise tõttu käib ta väljas veelgi vähem.

«Hämmastav on näha, kuidas joomiskultuur sinu elust tasapisi kaob. Tänu sellele mõistsin, kui paljud sõprussuhted põhinevad peamiselt su joomisharjumustel. «Lähme teeme mõned joogid!» on meie ellu sisse sööbinud, sest keegi ei ütle: «Hei, saame kainete inimestena kokku ja räägime asjadest». Kes pagan veel seda teeks? «Lähme jooma!» ei vaja mingit selgitust. Kõik teavad, mis juhtub järgmisena,» ütleb Tobias.

Parem unekvaliteet

Alkoholist loobumine parandas Tobiase unekvaliteeti märgatavalt. «Paari klaasi veiniga on kindlasti lihtsam magama jääda, kuid tegelik unekvaliteet võib kannatada. Nüüd magan ma paremini ja ärgates on mul rohkem energiat,» tunnistab ta.

Ilma kohvita on vähem stressi

«See võib olla isiklikum ja ei pruugi kõigiga seostuda, kuid kohvist loobumise järel olen palju rohkem lõõgastunud. Kohvi tekitas mul stressi ja suurendas ärevust. Lisaks tekitas see mul seedehäireid. Tänu kohvist loobumisele kakan nagu kuningas!» rõõmustab Tobias. Talle meeldivad aga jätkuvalt kohvi lõhn ja maitse ning aeg-ajalt võtab ta kofeiinivaba kohvi. Suvel joob ta jääteed ja talvel kuuma teed.

«Ma jõudsin ka järeldusele, et «kohvitamine» on pigem sotsiaalne tegevus kui tegelik vajadus kohvi järele. Hoidke sotsiaalne harjumus alles ja asendage kohvi millegi muuga,» soovitab ta.

Tobias kinnitab, et ta on oma otsusega väga rahul ja ta ei plaani enam jooma hakata, kuid samas ei taha ta öelda, et teised peaks sama tegema. «Kui oled oma eluga rahul, ära muuda midagi,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles