Peetakse meeles märtreid ja pühakuid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooriansambel Orthodox Singersi lauljad esitavad meisterlikult eri ajastute vaimulikku muusikat.
Kooriansambel Orthodox Singersi lauljad esitavad meisterlikult eri ajastute vaimulikku muusikat. Foto: Erakogu

Reede õhtul toimub Pärnu Eliisabeti kirikus tasuta kontsert-etendus “Eestimaa pühakud”.

Muusikaline etendus on pühendatud märtritele ja pühakutele, kes kunagi on Eestis elanud ja tegutsenud. Eesmärk on näidata eestlaste ja slaavlaste kultuuri ühisjooni ning tõestada, et vaimulik muusika ületab rahvuslikud ja kultuurilised erinevused ja eelarvamused.

Traditsioonilised Vana-Vene, Kreeka, Süüria laulud kõlavad uues kontekstis koos tänapäeva Eesti helilooja Urmas Sisaski muusikaga. Sisask on viisistanud õigeusu tekstid ja teinud seda spetsiaalselt ansamblile Orthodox Singers.

Ansambel Orthodox Singers tegutseb alates 1989. aastast ja on viimase 22 aasta jooksul leidnud tunnustust kui üks Eesti paremaid kooriansambleid.

Orthodox Singers koosneb professionaalsetest muusikutest, kes meisterlikult valdavad eri ajastute muusikalisi väljendusvahendeid. Ansambli looja, kunstiline juht ja dirigent Valeri Petrov on tuntud vaimuliku muusika tutvustaja ning edendajana.

Ansambel on mitme rahvusvahelise konkursi laureaat ja osalenud Euroopa muusikafestivalidel. Kollektiiv on korduvalt käinud kontserttuuridel Venemaal, USAs, Rootsis, Taanis, Soomes, Norras, Saksamaal, Suurbritannias, Prantsusmaa, Iirimaal, Liibanonis, Ungaris ja Poolas. Andnud kontserte Moskva Õnnistegija Kristuse peakirikus, Rootsi Uppsala toomkirikus, Moskva Tšaikovski-nimelise konservatooriumi suures saalis, USA Philadelphia toomkirikus, Stratfordis Avoni festivalil, Nottinghami ja Chelsea festivalil. Samuti on Orthodox Singers esinenud Moskvas ülestõusmispüha festivalil.

Pärnu kontserdil teeb kaasa tantsija Jane Raidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles