Teadlased: nii Venemaa kui Türgi valetavad allatulistatud lennuki kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli videokaadrit, millel on näha Vene sõjalennuki alla kukkumist
Neli videokaadrit, millel on näha Vene sõjalennuki alla kukkumist Foto: SCANPIX

Türgi ja Venemaa on seni sõnasõjas Süürias Türgi pilootide poolt alla tulistatud Vene sõjalennuki tõttu.

Türgi võimude teatel hoiatasid Türgi piloodid Vene piloote viie minuti jooksul vähemalt kümme korda, et Vene lennuk lendab Türgi õhuruumis, edastab news.com.au.

Venemaa sõnul tulistasid türklased nende Su-24 alla Süüria, mitte Türgi kohal.

Pärast intsidenti analüüsisid juhtunut kaks Belgia katoliku ülikooli astrofüüsikut Tom van Doorsslaere ja Giovanni Lapenta ja nende sõnul mõlemad osapooled valetavad.

Teadlaste sõnul on nad esimesed, kes analüüsisid intsidenti füüsikaseaduste seisukohalt.

Nad võtsid arvesse Vene lennuki kiiruse ja kõrguse ajal, mil lennukit rünnati. Ilmnes, et Venemaa lennuk oli Türgi õhuruumis, kuid vähem aega, kui Türgi võimud väitsid.

Arvutimudeli kohaselt lendas Su-24 Türgi õhuruumis vaid 7,5 sekundit, mitte 17 sekundit nagu oletasid türklased.

Teadlased uurisid ka seda, kas türklased edastasid viie minuti jooksul ikka kümme hoiatust, võttes arvess Vene lennuki kiirust.

«Mille alusel Türgi õhujõud ennustasid, et Vene sõjalennuk siseneb Türgi õhuruumi? Sõjalennukid on väga manööverdamisvõimelised ja teooria kohaselt oleks Vene lennuk saanud lihtsa manöövriga Türgi õhuruumi vältida. Vene pilootidele anti hoiatus, kuid siis veel ei olnud türklased kindlad, kas Vene lennuk ikka lendab Türgi õhuruumis,» nentisid uurijad.

Astrofüüsikud seadsid kahtluse alla ka Vene lennuki teekonna pärast raketiga pihta saamist. Venemaal avaldatud info kohaselt tegi Su-24 pärast raketitabamust 90-kraadise pöörde.

Teadlaste sõnul oli see võimatu.

«See on jama, sest lennuk muudab suunda vaid näiteks siis, kui mõjub mingi väga tugev välisjõud. Raketi liikumishulk (mass korda kiirus) oli väiksem Vene lennuki liikumishulk. Seega sai raketitabamus tekitada vaid väikese trajektoorilt kõrvalekaldumise. 90-kraadise suunamuutuse saab tekitada objekt, mis on mitmeid kordi raskem ja kiirem kui lennuk,» selgitasid uurijad.

Teadlaste uuring tekitas endiste sõjalennukipilootide kommentaaridelaviini, kelle arvates võis Vene Su-24 ikkagi teha järsu pöörde, kuid mitte nii järsu nagu Venemaa väitis.

Belgia katoliku ülikooli teadlaste arvates ei saa Türgi ega Venemaa väiteid võtta puhta kullana, pigem on tegemist «suure poliitikaga».

«Venemaa raporti kohaselt türklased valetavad ja Türgi arvates valetavad venelased. Loogika ütleb, et mõlemal ei saa õigus olla,» lisasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles