Pildid ja video:Tšiili lõunarannikult leiti üle 300 surnud põhjavaala

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tšiili lõunaosast Penase lahest leiti esmalt 20 ja siis 337 surnud põhjavaala  (Balaenoptera borealis) , mis on seal suurim hulk surnud vaalu läbi aegade.

Bioloog Vreni Hausserman sõnas uudisteagentuurile AP, et 337 vaala leiti kui tema ja ta kolleegid tegid Patagoonia kohal vaatluslende.

«Tegemist oli apokalüptilise vaatepildiga, ma ei olnud varem midagi sellist näinud,» lauaus Haussermann.

Teadlased said surnud vaalade kohta esimese teate aprillis, et pealinnast Santiagost umbes 2000 kilomeetri kaugusel on rannal surnud vaalu. Teadlaste sõnul oli seal 20 hukkunud vaala.

Ülelend piirkonnast tehti juunis ning siis oli hukkunud vaalade arv märgatavalt suurem – 337, kuid oli veel ka poollagunenud veelajäänuseid ja -skelette.

«Rannikul on veel alasid, kuhu me jõudnud ei ole, seega võib seal veel surnud vaalu olla,» teatas bioloog.

Teadlastele oli üllatuseks, et rannale jõudnud vaaladel ei olnud vigastusi, selle tõttu on põhjust oletada, et nad surid viiruse või mürgise planktoni tõttu.

Merebioloogide sõnul on mereloomad haavatavas seisus, sest kliimamuutus muudab merekeskkonda ning kahanevad mereloomade toiduvarud, mille tõttu ka näiteks vaalad peavad uusi söögialasid leidma.

Vaalasurmade uurimist rahastas väljaanne National Geographic, mis avaldab selleteemalise artikli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles