Juhan Ulfsak paneb teatritudengid idioote mängima

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Ulfsak teeb tudengitega lavastajadebüüdi.
Juhan Ulfsak teeb tudengitega lavastajadebüüdi. Foto: Artur Sadovski

Juhan Ulfsak ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti VIII lennu Von Krahli kursus toovad lavale Lars von Trieri filmi «Idioodid» remix’i.

1995. aastal teatas Lars von Trieri ja Thomas Vinterbergi manifest «Dogma 95», et kino tohib väljendada üksnes mõtteid. Filmist tuleb eemaldada kõik teatraalne: kaunis interjöör, suunatud valgus ja haritud näitleja. Elu peab näitama sellisena, nagu tajume seda meie, idioodid külma ja tundetu päevase valgusspektri kiirtes, inetutes ja kurbades ruumides.

Juhan Ulfsak ja Anni Ojanen palusid Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna VIII lendu lõpetavatel näitlejatel ennast kõrvalt vaadata sellise pilguga, nagu näeme neid meie, teatris käiva eestlase statistilised punnsilmad.

Nad nägid arusaamatuid valikuid langetavat, ühiskondlikult ebaadekvaatset ja käsitamatule alusele rajatud enesehinnanguga inimpundart ― kapitalistlikust vaatevinklist karja tühjasid hingesid, kes on ohtlikud nii endale kui teistele. Nad nägid näitlejaid tänapäevases Eestis: vabatahtlikke idioote.

Sellest julmast valgustusest on saanud Lars von Trieri filmi «Idioodid» remix, mille lavastajana debüteerib Juhan Ulfsak.

Lavastuse dramaturg on Anni Ojanen, tõlkija Ülev Aaloe, videokunstnik Emer Värk, kunstnik Juhan Ulfsak, kunstniku assistent Marion Undusk, valguskunstnik Oliver Kulpsoo, tehniline meeskond Allan Räim, Janno Jaanus, Enar Tarmo ja graafiline kujundaja Arbo Tammiksaar.

Laval on Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti VIII lennu Von Krahli kursus: Jim Ashilevi, Kait Kall, Ott Kartau, Katre Kaseleht, Liis Lindmaa, Loore Martma, Maili Metssalu, Madis Mäeorg, Tõnis Niinemets, Mari Pokinen, Ivo Reinok, Siim Sups, Ragne Veensalu ja Kirsti Villard.

Etendused on 15. novembril ning 7., 8., 10., 11., 15., 16., 17., 19., 21., 22. detsembril kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles