Jääkaru Päev kutsub valgete mõmmikute sõbrad Jääaja Keskusesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valged mõmmikud Tallinna loomaaias.
Valged mõmmikud Tallinna loomaaias. Foto: Rando Kuustik

Veidi enam kui kuu aja pärast, 9. jaanuaril kell 11-18, toimub taas Jääkaru Päev, mis seekord on kolinud Tartumaale, Saadjärve kaldal asuvasse Äksi alevikku Jääaja Keskusesse.

Foto: Tallinna loomaaed

Miks just sinna — aga seetõttu, et kliimamuutused mõjutavad hetkel loomariigis kõige enam just jääkarusid, kes tegutsevad üha enam sulavatel jääväljadel.

Ürituse korraldajad leiavad, et mida rohkem saavad inimesed sellest teavet, seda rohkem õpivad nad loodust ja loomi hindama. Jääaja Keskus on seega koht, kus teema sulandub ühte sealse teavitava keskkonnaga.

Jääkaru päeval peavad kõnet kaks kõigile loomasõpradele tuntud meest — Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal ja zooloog Aleksei Turovski ning «Jääkarule uus kodu» projektist räägib selle eestvedaja Veronika Padar.

Foto: Tallinna loomaaed

Kuna maja on suur ja sopiline, siis korraldatakse nii suurtematele kui ka väiksematele viktoriine loodust ja loomadest. Õhtu lõpetab meteoroloog, polaaruurija ja teadusfotograaf Timo Palo, kes räägib oma kohtumistest jääkarudega nende elukeskkonnas. 

Jääkaru Päeva raames toimuvad erinevad meisterdamise töötoad lastele ja täiskasvanutele, kus materjalidena kasutatakse looduslikke materjale, näiteks käbisid. Teiste seas on avatud ka skulptor Tauno Kangro töötuba, kus ta ise õpetab oma stiilis meisterdamist.

Kogu aeg on avatud kinosaal, kus on võimalik vaadata erinevaid filme loodusest ja kliima muutumisest. Vahepeal korraldab tuuri ka Jääajakeskus ise, et anda inimestele ülevaade majas toimuvast.

Foto: Tallinna loomaaed

Ja muidugi on kohal ka Tallinna Loomaaias elanud legendaarse isakaru Franzi täismahus topis.

Franz oli teadupärast vägev vabaduses sündinud karu, kes pääses loomaaia puurist lahti, aga õnnetul kombel jäi peale uinutavat süsti igaveseks magama, lahkudes siitmailt samuti vabana.

Foto: Tallinna loomaaed

Iga külastaja saab panustada jääkarude toetuseks, sest 50% antud päeva külastajate piletitulust läheb jääkarudele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles