Afganistanist leiti 2600 aasta vanuse budistliku kloostri jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakaevamised Mes Aynakis
Väljakaevamised Mes Aynakis Foto: SCANPIX

Hiina kaevandusfirma avastas Afganistanis Mes Aynakis mahajäetud vasekaevandust uurides sellest 2600 aasta vanuse budistliku kloostri.

Arheoloogide arvates on tegemist kloostriga, mis asus kuulsa Aasiat ja Lähis-Ida ühendanud Siiditee ääres, kirjutab Daily Mail.

Oletatakse, et klooster hävines, kui seal hakati kunagi vaske kaevandama.

Hiina riigile kuuluv China Metallurgical Group Corporation sai õiguse Afganistanis see vasekaevandus uuesti kasutusele võtta.

Esialgselt pidid hiinlased hakkama vaske kaevandama 2011. aasta lõpul, kuid nad andsid kokkuleppel Afganistani valitsusega arheoloogidele kolm aastat aega seda paika uurida.

Rahvusvaheline arheoloogide meeskond on paigas töötanud alates selle aasta maist. Nende sõnul on kolm aastat liiga lühike aeg, et vajalik välja kaevata ja säilitada.

Arheoloogidel on kloostrikompleks peaaegu täielikult õnnestunud lahti kaevata. Päevavalgele ilmusid mitmed ruumid, milles leidub nii freskosid kui ka kujusid. Kokku leiti rohkem kui 150 budakuju, millest osa on oma algsetel kohtadel.

Arheoloogide sõnul on suureks takistuseks see, et hiiglaslikke kujusid ei saa liigutada ning väiksemad kujud võivad hakata lagunema.

«See ala on nii suur, et nõuaks lausa kümne aasta pikkust väljakaevamist. Kuid meile on antud vaid kolm aastat,» lausus USA arheoloog Laura Tedesco.

Prantsuse arheoloogi Philippe Marquis kinnitusel saavad nad päästa leiust vaid väikese osa.

«Tegemist on Siiditee ääres olnud kloostriga, mis võis olla üks tähtsamaid punkte sellel teel,» lisas prantslane.

Meeskond loodab osa leide viia enne talve tulekut paika, mis aitaks neil säilida. Siiani ei ole nad aga saanud kraanat ega muid vajalikke asju selle teostamiseks.

Kokku töötab kahe ruutkilomeetri suurusel väljakaevamisalal 18 arheoloogi ja paar tosinat afgaanist töölist.

Tegelikult nõuaks selle ala korralik läbiuurimine vähemalt 25 arheoloogi ja 100 töölist.

Mes Aynak asub Kabulist 30 kilomeetri kaugusel lõunas. Samas on see paik ohtlik, kuna tänapäeval tegutsevad seal ka terroristid.

Mes Aynaki religioossed paigad ja vaseleiukoht on sajandeid inimesi ligi meelitanud. Kohalikud on sealset vaske kasutanud jumalakujude ja pühakodade valmistamisel.

Afganistan loodab, et Hiina firma käivitatav vasekaevandamine mõjub positiivselt ka Afganistani majandusele. Afganistani kaevandusministeeriumi andmetel on Mes Aynakis umbes kuus miljonit tonni vaske, mille hind on kümneid miljardeid dollareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles