Tulnukate megastruktuur võib olla «komeediperekond»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistust täht KIC 8462852-st ja tema ümber liikuvatest komeetidest
Kunstniku joonistust täht KIC 8462852-st ja tema ümber liikuvatest komeetidest Foto: Wikipedia.org

USA Iowa ülikooli teadlased uurisid Luige tähtukujus asuvat ebatavalist heledat objekti, mis sai tähiseks KIC 8462852 ja hüüdnimeks tulnukate megastruktuur.

Astronoomide sõnul ei pruugi selle objekti puhul tegemist olla millegi müstilise, vaid tähega, mille ümber on grupp komeete, edastab foxnews.com.

Iowa ülikooli teadlased uurisid ebatavalist ilmingut, milles valgus pidevalt muutus, Kepleri teleskoobi abil. Oletatakse, et seal asuva tähe ümber liiguvad pikal elliptilisel trajektooril erineva suurusega komeedid, mis tekitavad valguse muutuse.

Lisaks Iowa ülikoolile uuris seda tähte ka maavälise elu otsingutega tegelev SETI instituut, mille esindajate sõnul ei leidnud nad raadiosignaale, mis oleksid viidanud maavälise tehnoloogia olemasolule.

Isegi ilma tulnukate ja maavälise eluta on KIC 8462852 ja selle ümber toimuv kosmilises mõistes ebatavaline.

USA kosmoseagentuuri NASA esindaja Massiomo Marengo sõnul ei olnud nad varem midagi sellist näinud.

«See meenutas mulle, kui me esmakordselt nägime pulsareid. Tegemist oli väga ebatavaliste signaalidega, millistega me ei olnud varem kokku puutunud. Esimene pulsar sai nimeks LGM1 ehk Little Green Men (Väikesed rohelised mehikesed).  Sama saab öelda ka KIC 8462852 kohta. Me ei tea seni täpselt, mis selle kummalise tähe ümber toimub, kuid see on huvitav mõistatus,» teatas Marengo.

NASA ja Iowa ülikooli teadlased jätkava nimetatud tähe uuringuid lootuses saladus lahendada.

KIC 8462852 asub Maast 1480 valgusaasta kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles