Mida kaugemal bossist istud, seda vabamalt end tunned ja intensiivsemalt töötad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontor
Kontor Foto: Vida Press

Hollandis tehtud uuring näitas, et mida kaugemal töötaja oma ülemusest istub, seda vabamalt ta end tunneb ja intensiivsemalt töötab.

Samas aga bossi läheduses istumine võib olla alluva töötamisele negatiivse mõjuga, edastab The Telegraph.

Hollandi Rotterdami majanduskooli teadlaste sõnul mängib ülemuse ja töötajate füüsiline kaugus rolli, sest mida kaugemal töötaja on seda vähem on ta mõjutatud ülemuse negatiivsest suhtumisest ja käitumisest.

«Kui keegi lööb sinu silme ees koera jalaga, siis teeb see tavaliselt vihaseks. Kui aga keegi kuskil räägib, et löödi koera jalaga, siis see nii suurt mõju ei avalda,» tõi sotsiaalteadlane Gijs van Houwelingen näite.

Ta lisas, et mida kaugemal töötaja istub, seda vähem seostab ta end ülemusega ja identifitseerib end läbi ülemuse.

Hollandi teadlasi huvitas, kui kaugel peaksid erinevate astmete töötajad üksteisest istuma ning kuidas suhtumis- ja käitumismustrid tööruumides levivad.

Tehti mitu katset, millega uuriti, kas keskastme juhid kopeerivad või eiravad kõrgema astme juhtide ebaõiglast suhtumist ja käitumist kui nende töökohad olid juhtidest piisavalt kaugel.

Viies katses kokku uuriti keskastme juhtidelt, kuidas ülemused neisse suhtuvad, kui lähedased nad psühholoogiliselt on bossiga ja kuidas nad suhtuvad oma alluvatesse.

150 üliõpilast pandi rolli, millest osa neist olid keskastme juhid, osad keskastme juhtide ülemused ja osa keskastme juhtide alluvad. Osalistele öeldi, et kõige kõrgem juht on samas ruumis või teises ruumis.

Lisaks anti neil valida, kas nad eelistavad naljakat üleannet, pärast mille täitmista saavad raha või palju energiat ja aega nõudvat, kuid au toovat ülesannet, kuid ilma tasuta.

Osalejad pidid ütlema, millise ülesande valisid, kuid nende ülemus pidi langetama siiski lõpliku valikuotsuse.

Viie katse kokkuvõte näitas, et mida lähemal töötaja bossile istus, seda enam ta jäljendas ülemuse ebaõiglast käitumist ja suhtus oma alluvatesse ebaõiglaselt.

Sama efekti oli märgata ka siis, kui ülemus ja alluv olid psühholoogiliselt lähedased ehk kui alluv identifitseeris end läbi ülemuse.

Uuring näitas, et mida lähemal töötaja on nii füüsiliselt kui psühholoogiliselt ülemusele,  seda enam kopeeris ta tema käitumist ning mida kaugemal on töötaja ülemusest, seda vähem kopeerib ta ülemust ja on iseseisvam.

«Mida kaugemal on töötaja ülemusest, seda vähem peab ta end bossi sarnaseks ja tema niiöelda käepikenduseks. Kui töötaja on ülemuse vaateväljast eemal, seda enam tunneb ta iseotsustamise tahet,» tegi Houweling kokkuvõtte.

Hollandi teadlaste sõnul on kontoris parimaks variandiks, kui ülemuse ja alluvate vahel on ruumi, sest nii saab kontorieetika olla kõrge ja hoida ära ebasoovitavat käitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles