Setode kirmask täidab aida lauluväega

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirmaskil teeb tantsumuusikat ansambel Klapp koosseisus Kristjan Priks (vasakult), Toomas Valk ja Jalmar Vabarna.
Kirmaskil teeb tantsumuusikat ansambel Klapp koosseisus Kristjan Priks (vasakult), Toomas Valk ja Jalmar Vabarna. Foto: Erakogu

Eesti pärimusmuusika keskus kutsub kõiki setode kultuuri austajaid 19. novembril Sakalamaa pealinna Viljandisse, et pidada maha suur seto pidu ehk kirmask.

Eesti kõige kagupoolsemas maanurgas Setomaal on alati valitsenud eriline vaimsus ja vägi, mida on ühtviisi tunnistanud nii need, kes selle omalaadse kultuuripärandiga piirkonna vastu sügavat austust tunnevad, kui ka need, kes on läbi sajandite ihanud sealsele rahvakillule ülalt alla vaadata. Hoolimata ajaloo vintsutustest, pole setod minetanud neile ainuomast uhkust ja tegusust.

Setomaa on pärl, mille pärimuskultuur väärib ikka ja jälle tutvustamist nii lähedal kui kaugel.

Alates kella 19 esinevad üheskoos ja vastastikku Värska naiste leelokoor ja meeskoor Liinatsuraq. Tantsumuusikat teeb ansambel Klapp (Toomas Valk, Jalmar Vabarna, Kristjan Priks).

Suupäraseid seto sööke ja jooke pakuvad kolm sõsarat Triin, Kerti ja Kadri, kelle kaubamärk on Kolmõ Sõsarõ Hõrgutisõ. Sõsarad tegelevad setoainelise käsitöö ning leiva, kondiitri-ja pagaritoodete ning hoidiste valmistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles