Käsitöö: maalitud kassid

, Maarja-Magdaleena gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasside maalimine.
Kasside maalimine. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Ene 7 asja tuba asub Pärnus Uuel tänaval Maarja-Magdaleena gildi maja kõrgema korruse nurgapealses sopis, mille nurgelisust paitab mitmekesine ja mänguline looming.

Tekstiilist ja siidist, lõngakerast ja värvitopsist, õmbluskarbist ja ilutopsist - natuke igast ning taas valmib midagi põnevat. Hoolimata toimekatest tegemistest ja ettevalmistustest käesolevaks mardilaadaks Tallinnas, sai teoks veel üks vahva idee - kangale maalitud ja kangast vormitud kassid.

Ene Riso õpetab:

Et valmistada üks või mitu toredat kassi, läheb vaja:

1) Umbes 30x45 cm suurust puuvillast (või linast) riidetükki (ühevärviline, et seda hiljem värvida).

2) Šabloonide jaoks paksemat kilet, nt vana vihikukile või kasvuhoonekile. (Võid teha ka šabloonideta, lihtsalt kangale joonistades. Šablooniga on kergem mitut kassi teha ja neid värvida).

3) Pintsleid (üks jämedam värvi peale kandmiseks ja peenem kontuurjoonte tegemiseks), niiti, nõela, värvimisalust (paksem paber, kangas, vineer), vatiini täiteks (parim valik on padjatäide, avatud kiuga).

4) Vee baasil valmistatud teksiilivärve Nerchau (saadaval Maarja-Magdaleena gildis Ene 7 asja toas või Eva-Lotta kunstiäris).

5) Triikimisvõimalust tekstiilivärvi kinnitamiseks.

Valmistamine:

1) Murra valitud kangatükk pooleks (nii saad identsed esi- ja tagapoole), joonista soovitud kassikuju peale ja lõika välja.

2) Šabloonide kasutmisel lõika välja kaks kassikuju (esi- ja tagumise mustri jaoks), kuhu joonista triibud või muud kassile omased karvaseaded. Lõika välja need osad, mida värviga tahad katta.

3) Aseta šabloon kangale ja tupsuta värv peale. Joonista nägu ning kontuurid. Lase kuivada. Sama kehtib šabloonita joonistades. Jälgi, et värvi ei jääks kangale liiga palju - liigne värv aeglustab kuivamist.

4) Enne õmblemist triigi värvitud kangas üle.

5) Õmble pooled kokku, kuni alumisse ossa jääb 2-3 cm laiune ava, kust vatiin sisse toppida. Seejärel õmble seegi ava kinni ja kass on valmis tegudeks!

Šabloon puhasta kohe pärast värvimist, nii on seda järgmisel korral parem kasutada.

Nii võid valmistada igasuguseid pehmeid mänguloomi. Meisterdama võid tulla laupäeviti Ene 7 asja kambrisse. Info www.maarjamagdaleenagild.ee.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles