13-aastane süürlane õppis soome keelt rääkima ühe aastaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgeniklapsed
Süüria põgeniklapsed Foto: SCANPIX

Kuigi soomlaste arvates ei suuda põgenikud kiiresti uues paigas kohaneda ja keelt selgeks õppida, näitas üks Süüriast pärit teismeline poiss, et see ei pruugi nii olla.

13-aastane Islam Abo Bakr õppis soome keelt korralikult rääkima ühe aastaga, edastab Yle.

Abo Bakri ja ta pere esimene kokkupuude Soomega oli 2014. aastal, kui nad vaatasid Youtube´ist, kuidas soomlastest rahvamuusikud lausid polkapala, millele järgnes polkatants.

Islam, ta õed ja vanemad põgenesid Süüriast Aleppost sõja eest esmalt Jordaaniasse, kust edasi suunduti Euroopasse. Tegemist on võrdlemisi jõuka ja haritud perega, kes enne Süüria kodusõda elas Ammanis eramajas. Sõja puhkedes kaotasid nad kõik.

Pere sai ÜRO põgenikeorganisatsioonilt abi ja neil õnnestus saada Soomes asüüli.

Pere paigutati Soomes elama Kuopiosse, kus Islam läks soomekeelsesse kooli.

Poiss õppis oma pereliikmetega võrreldes kõige kiiremini soome keelt rääkima. Soome keelt oskavad ka ta vanemad õed, kuid vanematel ei ole keeleõpe nii kergelt läinud.

Kuopio koolis Islam Abo Bakri õpetajaks olnud Laura Kamuneni sõnul on poiss uuest kodumaast Soomest ja soome keelest väga huvitatud.

Samuti kohanes noor süürlane kiiresti ja tal tekkisid sõbrad juba siis, kui ta vaid paar sõna soome keelt oskas.

Kamuneni sõnul on Abo Bakr avatud ja rõõmsameelne ning laste puhul ei mängi alati rolli, kas kaaslane oskab kohalikku keelt või mitte.

Poisi sõnul on Soomes elamine tema jaoks suur seiklus ja talle meeldib, et on ilus loodus, palju veekogusid ja talvel sajab lund. Samas aga igatseb, et oleks rohkem päikest.

Õpetaja Kamuneni sõnul räägivad sisserännanud lapsed ka elu negatiivsetest pooltest nagu sõda, sest nad on ise seda kogenud.

Soome migratsiooniameti teatel võtab Soome sel aastal umbes 1000 kvoodipõgenikku, kellest pooled on süürlased. Lisaks neile on sel aastal Soomes asüüli palunud veel 600 Süüria kodakondsusega pagulast.

Ametlikel andmetel elas 2014. aasta lõpul Soomes 1600 süürlast. Sel aastal on Soomes seni asüülitaotluse esitanud 25 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles