Võsaritsikal on maailma suurimad munandid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane Karim Vahed näitamas võsaritsikat
Teadlane Karim Vahed näitamas võsaritsikat Foto: SCANPIX

Briti Derby ülikoolo zooloogide sõnul on maailma suurimad munandid võsaritsikal (Platycleis affinis), moodustades tema keha massist 14 protsenti.

Kehakaaluga võrreldes on need munandid lausa hiiglaslikud, kirjutab BBC.

Teadlased uurisid võsaritsikate paaritumisstrateegiaid ja avastasid, et igal paaritumisel eritavad isased võsaritsikad vaid väikese koguse spermat.

Uurijate sõnul saab sellest teha järelduse, et võsaritsikatel on suured munandid selle tõttu, et neil jätkuks spermat võimalikult paljude emastega paaritumiseks, mitte aga võistelda selles, kui palju ta igal paaritumisel spermat eritab.

Loomariigis kehtib seos, et mida suuremad on isase munandid, seda rohkem partnereid tal on.

Kui mõne liigi emasel on palju partnereid, siis selle liigi isastel on tavaliselt suured munandid.

Suured munandid toodavad rohkem spermat ning pikaajalisest perspektiivist vaadatuna saavad need isased rohkem emaseid viljastada.

Teadlane Karim Vahed ja ta kolleegid uurisid 21 liigi võsaritsikate munandite suurust.

Nad avastasid, et liigi Platycleis affinis isastel on nende kehasuurusega võrreldes massiivsed munandid.

«Platycleis affinis isastel moodustavad munandid keha massist 14 protsenti. Ümberarvestatuna oleks tegemist siis mehega, kelle mõlemad munandid kaaluksid viis kilogrammi,» selgitas Vahed.

Varasem sarnane munandite rekord oli Drosophila bifurca kärbse käes, kelle munandid moodustasid kehamassist 10,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles