Müstiline objekt WTF põles tõenäoliselt Maa atmosfääris ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Meediaallikate teatel põles tõenäoliselt Maa atmosfääris ära palju poleemikat tekitanud ja tähelepanu saanud kosmiline objekt WT 1190F, hüüdnimega WTF, mis viitab inglisekeelsele vandeväljendile. 

Astronoomid arvasid, et see umbes 2 - 3-meetrine objekt kukub 13. novembril Sri Lanka juures India ookeani.

Arvati, et WTF on kanderaketi kütusepaagist pärit osake, mis eemaldus raketist ja jäi mõneks ajaks kosmosesse tiirutama.

Tegemist oli väga väikese osakesega, mis ei olnud Maale ega inimestele ohuks, kuid see ohustas Rahvusvahelist Kosmosejaama (ISS) ja satelliite.

Juba neli aastat tagasi, kui WT1190F avastati, teatasid USA kosmoseagentuuri NASA teadlased, et tegemist võib olla kosmoseprügiga, mis võib millalgi Maale kukkuda.

Maa orbiidil liigub palju inimkäte valmistatud objekte, mis on nüüdseks ohuks muutunud. Nende seas on ka 19 000 väga suurt, millest enamik on kanderaketi osad või satelliidijäänused.

Väikest kosmoseprügi arvatakse olevat miljoneid osakesi, mis on küll väikesed, kuid kui nad liiguvad kiiresti ja põrkavad mõne teise objektiga kokku, võivad suurel määral kahju tekitada.

Mitmed riigid on arendamas kosmose puhastamiseks inimkäte valmistatud tehnikaprügist puhastussatelliite, kuid plaanitakse kasutada ka laserit.

Enamik kosmoseprügist mis jõuab Maa atmosfääri, põleb ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles