Täna on järjekordne 13. ja reede. Kas oled triskaidekafoob?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Täna on 13. november 2015 ja tegemist on reedese päevaga, mille tõttu selline kombinatsioon võib paljud ebausklikuks teha.

Kui kunagi kardeti sel ajal eriti musti kasse, siis kassikartust võiks  nüüd pidada möödanikuks, pigem tuleks nüüd kasside asemel karta kosmosest alla kukkuvat prügi, terroriste ja nutividinaid, mis võivad suurema õnnetuse kaela tuua kui süütud kassikesed.

Samas ei ole ebausk ja kõik sellega seonduv kadunud ka 21. sajandil. On ikka veel neid, kes ei soovi oma teel näha musti kasse ja veel mitmeid halva õnnega seostatud märke.

Samas on musta kassi pilte meedias ja sotsiaalmeedias tuhandeid ning teistel kalendripäevadel ei peeta neid kasse ohuks.

Sajandite vältel on numbrit 13 erinevates kultuurides seostatud ohu, õnnetuse, kaotuse ja ebaõnnega.

See sai alguse juba antiikajal, jätkus viikingite ajal ja kestab seni.

On riike, kes ehitistel ei ole 13. korrust, majades ei ole 13. korterit, lennukites ei ole 13. istmeterida ega 13. kohta ja veel palju muud sarnast.

Osa inimesi keeldub 13. ja reedel teatud asju tegemast ja ei tule isegi voodist välja, et oletatavat õnnetust ennetada.

Psühholoogide sõnul kannatavad need inimesed, kes kardavad teatud kuu- ja nädalapäevi, triskaidekafoobia all ning maailmas on neid miljoneid.

Vaimse tervise eksperdid soovitavad neil, kes kardavad 13. ja reedet või mõnda muud sarnast kombinatsiooni, muuta oma mõtlemist.

Näiteks, kui must kass üle tee jookseb, siis tasuks mitte mõelda, et see toob halba õnne, pigem, et head.

Aidata võivad ka mitmesugused talismanid, milledel selle kandja arvates on kaitsvad omadused. Või siis kanda teatud metallist ehteid või teatud värvi riideid, mis samuti loovad kaitsebarjääri.

On neid, kes 13. ja reedel väldivad teatud kohti. Psühholoogide arvates aga tuleks just siis külastada kartust tekitavaid paiku ehk seista hirmuga silmitsi, sest vaid nii saab hirmust jagu.

See on igaühe enda valik, millesse ja kellesse ta usub. Mustad kassid ei mängi tegelikult rolli, vaid nad on ettekääne või siis süütud ohvrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles