Anorektikust kuninganna muutis Inglismaa ajalugu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry VIII
Henry VIII Foto: Wikipedia.org

Inglise kuningat Henry VIII (valitses 1509 – 1547) tuntakse eelkõige tema kaheksa naise tõttu.

Briti ajaloolaste väitel on olemas seos selle kuninga esimese naise ja selle vahel, et Inglismaa katoliku kirikust lahku lõi ning anglikaani kiriku rajas, kirjutab Daily Mail.

Henry VIII lahutas oma esimesest naisest Aragóni Katariinast selle tõttu, et naine ei suutnud talle meessoost pärijat kinkida. See lahutus viis samas aga ka Inglismaa ja Vatikani suhete katkemiseni.

Arvatakse, et kuninganna kannatas söömishäire anoreksia all.

Meditsiiniajaloolaste sõnul hakati anoreksiat diagnoosima alles 19. sajandil, kuid see eksisteeris erinevate nimetuste all juba varem.

Katariina oli varem abielus Henry vanema venna Arthuriga, kes oli Walesi prints ehk troonipärija. Oletatakse, et nende lühikese abielu jooksul nad iialgi ei seksinud. Arthur suri 1503. aastal ning Katariina kihlati ja ta abiellus hiljem Henryga.

Oletatakse, et Katariina söömishäired süvenesid, kuna ta äi, Inglise kuningas Henry VII suhtus temasse põlgusega ning et ta ema, Hispaania kuninganna Isabela suri.

Söömishäiretega kaasnes ka äärmuslik jumalakummardamine.

Üks esimesi inimesi, kes kuninganna söömatust ja sellega kaasnevat võimalikku viljatust märkas, oli paavst Julius II, kes sellest ka Inglise kuningale teada andis.

15-aastane Hispaania printsess Aragóni Katariina saabus Inglismaale 1501. aastal. Esimesed aastad selles päikesevaeses riigis möödusid trööstitult, üksinduses ja haigustes. Arvatakse, et juba siis võisid tekkida söömishäired, kuna see keskkond ei sobinud soojas kliimas üles kasvanud naisele. Samuti võis olla tal depressioon surve tõttu, et talt nõuti Inglismaa troonile pärija kinkimist.

Aragóni Katariina probleemid süvenesid, kui ta esimene abikaasa, Walesi prints Arthur suri ning ta pidi abielluma endast märgatavalt noorema prints Henryga. Pulmad lükati kuni printsi täisealiseks saamiseni edasi. Paar abiellus siis, kui Henry oli 17-aastane ja Katariina 23-aastane.

Samuti tekitas hispaanlannale stressi pidev rahapuudus. Kord pidi ta oma ehted maha müüma, et riikliku vastuvõtu tarbeks saaks uue kleidi tellida.

Väidetavalt võttis Katariina eeskujuks keskaegse pühaku Siena Katariina, kes end surnuks näljutas.

Kui tänapäeval tahavad noored naised välja näha sama kõhnad nagu tippmodellid, siis renessansiajastul olid naistele eeskujuks pühakud. Ajaloolaste arvates oli enamik pühakutest anorektikud.

Ajaloolaste sõnul piinasid Katariinat pidevalt mitmesugused haigused, mis kõik viitavad, et tal oli anoreksia. Väidetavalt rasestus Katariina vähemalt 12 korda, kuid rasedused kas katkesid või sündis laps surnult. Kuid tol ajastul oli see üsna tavaline.

Arvatakse, et see hispaanlanna oma anoreksiaga oli nii Henry VIII kui ka Inglismaa saatuse pöördepunktiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles