USA valitsuse arvates tuleks olla valmis uueks Carringtoni tormiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseloited
Päikeseloited Foto: SCANPIX

USA valitsus hoiatas, et Päikese aktiivsuse suurenedes tuleb olla valmis katastroofi tekitavateks päikesepurseteks, mis võib Maal võtta elektri kuudeks.

Senistest päikesepursetest kõige võimsam, mis saatis Maa suunas tugevalt laetud osakeste voo, leidis aset 1859. aastal, kui elekter tegi oma esimesei samme ja ei olnud nutiseadmeid, kirjutab Dailöy Mail.

Seda juhtumit tuntakse kui Carringtoni tormi.

Kuid ka siis kahjustas see märgatavalt telegraafiliine, süütas telegraafijaamu ning tekitas pikaajalise elektrikatkestuse nii Euroopas kui Põhja-Ameerikas.

Ekspertide sõnul on tänapäeval päikesepurske mõju märgatavalt mastaapsem ja nutiühiskonnas võib tekkida kaos. Ei ole võimalik kasutada GPSi ja kaob side ka satelliitidega.

USA võimude ja teadlaste teatel tuleks Maal olla valmis uueks Carringtoni tormiks. Uurijate sõnul on raske ennustada, mida selline torm teha võib, kuid selle tagajärjed puudutavad kogu planeeti Maa.

«Võimalik, et mõnelpool tuleb lausa nullist alustada. Kindlasti ei jäta see puutumata elektrienergia- ja sidesüsteeme, kuid ka satelliite,» teatati.

Mitmed firmad on töötanud välja päästeplaani, kuidas ohuolukorras süsteeme kaitsta ja kuidas kahjustada saamisel neid parandada.

Päikesepursked on erineva tugevusega, kõige tugevam on X-klassi oma. Maad kaitseb nende eest magnetväli, kuid on märke, et see on hakanud nõrgenema.

Teadlaste sõnul tuleb jälgida päikeseloite kiirust purskumise hetkel, sest selle järgi saab arvutada, millal laetud osakeste voog ja kosmiline kiirgus Maa magnetväljani jõuavad. Tavaliselt kulub selleks 24 - 48 tundi.

Just osakestevoo poolt tekitatavad magnettormid on need, mis elektri- ja nutiseadmeid kahjustavad.

USA teadlaste sõnul on suur oht, et 2022. aastal jõuab Maale X-klassi päikesetorm, mis on võrreldav 1859. aasta tormiga.

Lisaks USAle on veel mitmel teisel riigil olemas plaan, kuidas toimida ulatusliku elektrikatkestuse korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles