Nahkhiired elavad vinget seksielu, kust ei puudu orgiad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiired
Nahkhiired Foto: SCANPIX

Loodusteadlaste sõnul on nahkhiired sõna otseses mõttes seksimasinad, kes harrastavad nii orgiaid, homosuhteid kui suuseksi.

Teiste loomaliikide seas üsna harva ettetulev suuseks on näiteks troopikas ja subtroopikas elavate lendrebaste seas tavaline, edastab slate.com.

 Nii emased kui isased lendrebased teevad üksteisele  enne paaritumist ja pärast seda «suuseksi».  Zooloogide sõnul ei ole teada, kas see tekitab seksuaalset erutust, puhastab suguelundeid või toimib nagu libesti.

Võimalik, et need käsitiivalised harrastavad seda vaid naudingu pärast. Teadlaste sõnul on teada, et lendrebase kopulatsioonil ja suuseksi kestusel on seos. Mida enam on suuseksi, seda kauem kopulatsioon kestab.

Põhja-Ameerikas elavat nahkhiireliiki väike leetlendlane tuntakse sellest, et nii emastel kui isastel on mitmeid paaritumispartnereid. Selle liigi esindajad kopuleeruvad nii ärkveloleku kui talveune ajal.

Nahkhiirtel kestab talveuni oktoobrist aprillini.

Unes olemise ajal kopuleerumisest kujuneb tõeline orgia, kus partnereid vahetatakse. Isased ja emased võtavad uusi vastassoost partnereid järjest ette.

Emased on ärkvel olles siiski mõnes mõttes valivamad kui isased, kuid kui langevad uneletargiasse, siis ei ole enam vahet.

On ka neid isaseid, kes jäävad täiesti ärkvele ja kopuleeruvad mitmeid kordi magavate emastega.

Magamistsüklis olevate nahkhiirte seas on homoseksi 35 protsendi ulatuses.

Ärkvele jääjad saavad palju seksi, kuid sellel on hind, sest paaritumine kulutab palju energiat ja rasvavaru.

Vaid väga vähesed talveuneperioodil ärkvel olnud suudavad kevadeni elada, sest rasvakao tõttu jäävad nad nälga.

Osade nahkhiireliikide emased suudavad säilitada isaste spermat oma organismis ligi kümme kuud enne kui see nad viljastab. Uuringud on näidanud, et emased kasutavad neis olevat spermat ära kui «vitamiini», mis aitab neil talveune üle elada.

Bioloogid on avastanud ka nahkhiireliigi, mille isaste peenis meenutab kaktust.  Tegemist on keratiinist piikidega, mis peenisest välja turritavad. Teadlaste sõnul ei ole teada, miks need piigid vajalikud on, kuid oletatakse, et need võimaldavad seksida näiteks lennuajal või aitavad pikendada kopuleerumisaega.

Teadlasten arvates on nahkhiirte maailmas veel palju huvitavaid, kuid seni lahendamata saladusi.

Teada on, et Papua Uus-Guineas ja Malaisias on isaseid nahkhiiri, kelle nisad toodavad piima, kuid imetamisest ei ole seni kaadreid saadud.

Oletatakse, et need isased kas osalevad aktiivselt poegade hooldamisel või siis tekib piim nende menüü tagajärjel, milles on palju taimseid naishormoone.

Wikipedia: nahkhiired kuuluvad käsitiivaliste imetajate seltsi, olles samas ainsad aktiivselt lennata suutvad imetajad.

Käsitiivaliste esijäsemed on arenenud tiibadeks. Pikenenud kämbla- ja sõrmeluude vahel asub keha külgede ja tagajäsemeteni ulatuv õhuke nahk, mis moodustab külglennuse. Osal liikidest on ka saba ümber paiknev sabalennus.

Päeval ripuvad nad kas mõnes koopas, küüni laes või puuvõras magades. Samas asendis nad ka puhastavad end, viibivad talveunes, kopuleeruvad ja poegivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles