Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

20 aasta pärast on šokolaad sama kallis kui kaaviar?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Tulevikus on šokolaad sama kallis kui praegu on kaaviar?
Tulevikus on šokolaad sama kallis kui praegu on kaaviar? Foto: SCANPIX

Ekspertide sõnul võib kahe aastakümnega šokolaadi hind märgatavalt kerkida ning siis võib see maiustus olla sama kallis, kui praegu on kaaviar.

Kakao- ja šokolaaditööstust võib hakata mõjutama see, et Lääne-Aafrika farmerid on hakanud kakaotaimede kasvatamisest loobuma, kirjutab news.com.au.

Ghanas asuva looduskaitse uuringute nõukogu juhi John Mansoni arvates on 20 aasta pärast šokolaad üsna eksklusiivne maiustus.

«Šokolaadist saab nii kallis toode, et keskmine inimene ei saa seda endale enam lubada,» arvas Manson.

Farmerite sõnul on kakaotaimede kasvatamine üsna aega ja tööd nõudev ning selle tõttu on paljud sellest loobunud.

«Šokolaadi tarbimine kasvab kiiremini kui kakaoubade tootmine. Selle tõttu võib tulevikus tekkida tooraine põud, mis kergitab märkimisväärselt  toote hinda,» lisas kakao uurimise keskuse juht Tony Lass.

Samuti ei toodeta kallimast toorainest enam odavaid ja väikseid šokolaadibatoone.

Tulevikus võidakse mingit odavat šokolaadilaadset maiustust valmistada suhkru ja palmiõli baasil, kuid asjatundjate arvates ei saa seda enam šokolaadiks nimetada.

Tagasi üles