Türgis tekitab probleeme «vähiküla»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapadookia majad
Kapadookia majad Foto: Wikipedia.org

Türgi Kapadookia piirkond on turistide seas populaarne paik seal olevate kummaliste kivimoodustiste ning neisse rajatud eluasemete tõttu.

Samas pole aga teada, et Tuzkoy piirkonna elanikke ohustab seal esineva mineraali erioniidi tõttu vähihaigus, edastab Yahoo News.

Võimude sõnul on nende külade elanikel diagnoositud mesotelioom. See on kopsukelme- või kõhukelmekasvaja, mille tekke põhjuseks on peaaegu alati kokkupuude asbesti või sarnaste ainetega.

Teada on, et erioniit koguneb kopsudesse sama moodi nagu asbest. Inimesed ehitavad maju ja elavad majades, mille ehitusmaterjalis leidub suures koguses erioniiti.

Võimude sõnul plaanitakse elanikud haigust tekitavast ja ohtlikust elupaigaste teise kohta kolida.

Türgi valitsus pole veel otsustanud, kas Tuzkoy katta asfaldiga või inimesed lihtsalt teise kohta elama paigutada ja koht maha jätta.

Türgi meedia ristis Tuzkoy vähikülaks pärast seda, kui see 2004. aastal ohtlikuks kuulutati. Siis said 250 peret ohtlikust paigast 1,6 kilomeetri kaugusel uue elamiskoha.

Kuid veel 2350 inimest vajavad uut elukohta.

Türgi tervishoiuministeeriumi vähiga võitlemise osakonna juhi Murat Tunceri sõnul tuleb Tuzkoys mesotelioomi juhtumeid 600 – 800 korda rohkem ette kui maailmas keskmiselt.

Kolmes Tuzkoys külas on 48 protsenti surmadest põhjustatud kopsukelme- või kõhukelmekasvajast. Igal aastal registreeritakse Türgis 40 – 60 uut mesotelioomi juhtumit.

Rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri sõnul on vulkaaniline erioniit esimese grupi ehk üks kõige ohtlikumaid kartsinogeene. Sellesse gruppi kuuluvad peale erioniidi ka asbest, arseen ja tubakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles