Von Krahl - 23 aastat pisaraid, naeru, rõõmu ja valu!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Legendaarne Von Krahli teater tähistas laupäeval, 31. oktoobril oma 23. sünnipäeva. 

Foto: Erlend Štaub

Peeter Jalakas ja Mait Malmsten

Von Krahli Teater sai alguse 1992. aastal tänase teatrijuhi Peeter Jalaka ja tema toonase trupi Ruto Killakund initsiatiivil.

Tegevust alustati endise rahvateatri ruumidesse nappide vahenditega loodud black-boxis nn projektiteatrina, st. ilma püsitrupi ning riigi- ja omavalitsusepoolse finantseeringuta. See vorm kestis 1998. aastani, mil sai alguse Von Krahli Teatri püsitrupp.

Foto: Erlend Štaub

Alates 2000. aastast on saadud ka regulaarset riigipoolset tegevustoetust.

Aastas tuuakse välja keskmiselt neli suuremat lavastust, neist ühe puhul on tavaliselt tegemist suurema rahvusvahelise produktsiooniga. Lisaks mahub hooaega reeglina ka väiksemaid (muusika)lavastusi. Nende puhul on teatri peamiseks koostööpartneriks kaasaegset muusikat esitav Nyyd-Ensemble, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Nargen Opera jt. Aastas antavate etenduste arv on 100–150.

Foto: Erlend Štaub

Von Krahli Teatri 13-aastase ajaloo jooksul on teater läbinud erinevaid etappe, kuid ühendavaks jooneks on olnud püüd ühendada erinevaid meediaid ning kunstivorme ja arusaam, et tänapäevases teatris tuleb tänase vaatajaga rääkida tänases keeles.

Erinevaid lavastusi ning muid projekte on teatril olnud kuuekümne ringis. Vabas õhus: "Pööre Pirita Kloostris", "Volbriöö" 1–5; teatrisaalis: "Armastuse Jääkuup", "Strange Angels", "Eesti Mängud. Pulm", "Connecting People", "Graal!", "Inimesed saunalaval", "Pirates", "Luikede järv"; Kuusalu küünis: "Eesti Ballaadid". Muusikalavastused: Stravinski "Sõduri lugu", Kagel "Variete", Gruber "Frankenstein", Sumera "Olivia Meistriklass", Bryars "Jesus Blood Never Failed Me Yet". Jpt.

Foto: Erlend Štaub

Von Krahli Teatri peamine rahastaja on Eesti Kultuuriministeerium, projektitoetust saadakse ka Kultuurkapitalilt ning Tallinna linnalt.

Erinevalt Eestis levinud riiklikust teatrisüsteemist on tegemist eraalgatusega. Erakapitali osa Von Krahli Teatri eelarves on siiski kaudne – võimaldades teatril kasutada tasuta ruume ning kattes osa püsikulusid.

Foto: Erlend Štaub

Tänase Von Krahli Teatri põhiliseks tugevuseks on operatiivne ja professionaalne kuueliikmeline trupp ning pühendunud tehniline meeskond.

See koosneb kõrgharidusega tippnäitlejatest ja oma ala asjatundjatest, kes koos ja eraldi on tunnustatud ning ennast Eesti kultuurimaastikul tõestanud.

Foto: Lugejapilt

Vaata, mis toimus vaimude ööl Von Krahlis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles