Toitvad supid sügiseks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supp. Pilt on illustratiivne.
Supp. Pilt on illustratiivne. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Mõnel supil on vist oma eriline vägi, sest kuidas muidu on teatud hetked elus nii tihedalt just kindla supiga seotud.
 

Kui olin väike ja haige, keetis ema mulle selget kanasuppi. Suve teises pooles, kui põllult hakkas juba kõike värsket tulema, tehti värskekapsasuppi ja muidugi köögivilja-piimasuppi. Uue aasta esimene supp oli kindlasti seljanka, kus sai kõik jõulu- ja nääripraadide jäägid nutikalt ära kasutatud. Vastlapäevasupp oli loomulikult hernesupp. Magustoiduks oli sageli leivasupp. Ja kõigil muudel aegadel nn külasupp, milles olid alati hapukurk, suitsuliha, kartulid ja kruubid.

Praegu, mil köögiviljasaak korjatud ja keldrisse-sügavkülma-purki kogutud, on jahedatel ja pimedatel õhtutel heaks lohutuseks kuum ja maitsev kodune supp. Pakun perenaistele seekord üpris erinevaid retsepte, kõigil aga üks ühine nimetaja: rohked kodumaised köögiviljad. Tõelise supisõbrana lisan ka kaks nõuannet:

• ükski supiretsept ei ole liiga pikk või keeruline, et seda ei tasuks järele proovida,

• kui ei taha suppi enam supina serveerida, siis tee supp sauseguriga püreeks, lisa muna ja jahu ning küpseta oivalised soolased pannkoogid.

Sulatatud juust teeb muidu rammuvaesest köögiviljasupist toeka kõhutäie, eriti kui omaküpsetatud kõrvitsaseemnekuklile võid peale määrida ja supi kõrvale haugata. Minule meeldib siin kasutada just kukeseentega Merevaiku, kuid kindlasti soovitan katsetada ka teiste maitsestatud sulatatud juustudega ja leida oma lemmik!

Kukeseenemaitseline kõrvitsasupp
4 sööjale

1 l kõrvitsatükke
1 suur sibul
1 suur porgand
1 sl võid
1–1,5 l vett
1 puljongikuubik
200 g Merevaiku (kukeseentega)
kaunistamiseks mõned kukeseened

Valmistamine:
Puhasta kõrvits seemnetest, koori ja tükelda väikesteks tükkideks. Puhasta ning tükelda ka porgand ja sibul. Sulata potis või ja lisa tükeldatud köögiviljad, hauta neid võis, kuni sibul muutub klaasjaks.

Nüüd lisa vesi ja puljongikuubik, kuumuta leem keemiseni ja keeda vaiksel tulel u 30 minutit, kuni kõrvitsatükid on täiesti pehmed. Tõsta toasoe sulatatud juust lusikashaaval supi hulka ja sega hästi läbi. Vajadusel maitsesta soolaga. Kuumuta, kuni supp tõuseb keema, ja tõsta siis kohe pott tulelt.

Serveerimisel kaunista iga portsjon paari kukeseenega, kui aga pole seeni võtta, sobib supiportsule peale raputada ka mõned kõrvitsaseemned.

Kõrvitsasupi kõrvale, aga ka niisama ampsamiseks sobivad mõnusalt pehmed kõrvitsaseemnekuklid.

Kõrvitsaseemnekuklid
20 kuklit

4 dl käesooja vett
50 g pärmi
1 dl kõrvitsapüreed (retsept allpool)
0,5 dl õli
1–1,5 tl soola
0,5 dl hakitud kõrvitsaseemneid
2,5 sl siirupit
4 dl nisujahu
4 dl odra- või kaerajahu
pisut piima kuklite määrimiseks ja terveid kõrvitsaseemneid kaunistamiseks

Kõrvitsapüree valmistamine:
u 800 g puhastatud kõrvitsatükke
1 dl vett
Keeda kõrvitsatükid veega pehmeks, selleks kulub umbes 15 minutit. Tambi pudrunuiaga läbi või püreesta sauseguriga. Sellest kogusest saab umbes 6 dl kõrvitsapüreed.

Kuklite valmistamine:
Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa kõrvitsapüree, õli, sool, hakitud kõrvitsaseemned ja siirup. Kalla jahud kaussi, vala pärmisegu peale ja sõtku tainaks. Jäta tainas pooleks tunniks lina alla sooja kohta kerkima.

Kui tainas on kahekordseks kerkinud, sõtku see veel kord läbi ja jaga 20 kukliks. Tõsta käte vahel ümaraks patsutatud kuklid ahjuplaadile ja lase neil veel 10–15 minutit kerkida. Pintselda kuklid kergelt piimaga üle ja raputa peale kõrvitsaseemneid.

Küpseta 225º ahjus umbes 15 minutit.

Selle suurepärase sügisese või talvise kõhusoojendaja kohta on kaks võtmesõna: karamellitud sibulad ja pikk keetmine tasasel tulel. Maitse viimistlemiseks lisatakse supikaussi krõbedad, küüslaugused ja juustused kuklikrutoonid.

Sibulasupp prantsuse moodi
6 sööjale

Krutoonide jaoks:
Fazeri Porgandiröstikukleid – arvesta igale sööjale vähemalt 1 kuklipoolik
1 sl oliiviõli
1–2 küüslauguküünt
100 g tugevamaitselist riivitud juustu

Supi jaoks:
700 g sibulaid
2 sl oliiviõli
50 g võid
2 küüslauguküünt
1 tl suhkrut, soovitatavalt pruuni
1,5 l puljongit
3 dl kuiva valget veini
2 sl konjakit (soovi korral)
maitsestamiseks soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine:
Kõigepealt valmista krutoonid: purusta küüslauguküüned ja sega õliga, lõika iga kuklipoolik kuueks sektoriks ja sega hoolikalt küüslauguõliga läbi. Jälgi, et kõik sektorid oleksid õlised. Rösti ahjus 180° juures 20 minutit.

Supi valmistamiseks sulata tugeval kuumusel kastrulis või ja õli. Lisa kuuma võisegusse sibularõngad, purustatud küüslauk ja suhkur. Kuumuta umbes 6 minutit, kuni sibulad hakkavad pruunistuma. Nüüd alanda kuumus kõige madalamale astmele ja hauta sibulasegu 30 minutit. Sellise hautamise tulemuseks on poti põhjas rikkalik kleepuv karamelline kiht, mis annabki supile õige maitse.

Nüüd vala potti puljong ja valge vein ning maitsesta soola ja pipraga. Sega puulusikaga hoolega põhjast liigutades, et karamelline kiht seguneks poti põhjas vedelikuga, mitte ei hakkaks kõrbema. Lase vedelikul keema tõusta ja jäta supp kõige madalamal kuumusel umbes 45 minutiks hauduma.

Kui soovid, võid kuni siiani selle imemaitsva supi juba varem valmis keeta. Enne serveerimist kuumuta supp veel kord keema, tõsta tulelt ja maitsesta konjakiga. Tõsta soojendatud kaussidesse, vala peale krõbedad kuklikrutoonid, raputa peale riivjuustu ja serveeri kohe!

Tortellini’d on täidisega pastasort, mis lisab supile nii maitset kui ka toitvust. Poes on müügil nii värsked kui ka kuivatatud tortellini’d. Esimesed on kohevamad ning sobivad paremini näiteks salatitesse ja pajaroogadesse. Teised aga sobivad suurepäraselt just suppidesse. Ära lase ennast heidutada pikast koostisosade nimekirjast – selle retsepti järgi valmib supp vähem kui tunniga
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles