Video: Pluuto kuu Kerberos paljastas end esmakordselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluuto kuu Kerberos
Pluuto kuu Kerberos Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA uurimissond New Horizons edastas esmakordselt üsna selge pildi kääbusplaneedi Pluuto väikesest kuust Kerberosest.

Pildilt ilmneb, et Kerberos koosneb kahest osast, mis võisid kunagi kokku põrgata ja nii jääda, edastab BBC.

Kerberose suurema poole läbimõõt võib olla umbes kaheksa kilomeetrit ja väiksema oma umbes viis kilomeetrit.

Pluuto teine väike kuu Styx on umbes samades mõõtmetes.

Pluuto uurijate sõnul on need kaks väikest kuud heledamad, kui seni arvatud. On teada, et need kosmilised kehad võivad ajapikku päikesevalguse ja kosmilise kiirguse tekitavate keemiliste reaktsioonide tõttu väga tumedaks muutuda.

Ilmnes, et need kaks kuud peegeldavad tagasi 50 protsenti päikesevalgusest, mis lubab oletada, et nende pinnal olev jää on väga puhas.

Kerberos liigub Pluutost 60 000 kilomeetri kaugusel orbiidil ning on süsteemi viiest kuust kauguselt teine. Ta asub Nixi ja Hydra vahel ning kaugemal Styxist ja Charonist, mis on kuudest suurim.

Teadlased avastasid Kerberose alles 2011. aastal. See kosmiline keha sai nime vanakreeka  ja –rooma mütoloogia mitmepealise koera järgi, kes valvab allmaailma väravaid.

New Horizons liikus Pluutost ja ta kuudest kõige lähemalt mööda 14. juulil olles sellest vaid 12 500 kilomeetri kaugusel, kuid ta on jätkanud kogutud andmete töötlemist ja Maale saatmist.

New Horizons sond on oma uurimisteekonnal jõudnud Maast juba rohkem kui viie miljardi kilomeetri kaugusele ja alustas sel nädalal trajektoori muutmise manöövreid.

Teadlased tahavad sondi saata Kuiperi vöö objekti 2014 MU69 juurde.

NASA loodab, et New Horizons jätkab uurimistööd 2019. aastani, kui vastu peab ja veel kauemgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles