Kultuurinädal toob Pärnusse 13 jõuluselli

Viivika Orula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon

Erinevalt meist on Islandi vulkaanide, lumeväljade ja kuumaveeallikate vahel toimetamas kogunisti 13 jõuluvana või päkapikku või jõuluselli, kuidas keegi neid just nimetab. Elavad nad kõik ühes koopas, kust siis juba 12. detsembril esimene neist kodude juurde teekonna ette võtab.

Islandi saatkonna kaasabil saabus Pärnusse vaid üheks nädalaks Islandi kunstniku Kristín Sigurðardóttiri valmistatud 13 jõuluselli koos originaalse islandi kanarbiku, sambliku ja laavakivi tükkidega. Villa Artises esmaspäevast, 8. novembrist avatud näitus ilmestab jutuvestja Piret Pääri kontserte teisipäeval, aga kõigil teistelgi lastel on võimalus seda ema-isaga uudistama tulla.

Erinevalt teistest kultuurinädala näitustest sõidab 13 jõuluselli väljapanek juba 16. novembril tagasi Helsingisse, kus näituse järjekorras on suured muuseumid.

Villa Artise galeriis on võimalus ka jõulusellidest filmi vaadata.

Esmaspäeval sätib skulptor Rait Pärg Artise õunaaeda üles ühe Islandi kunstniku tööst inspireeritud väljapaneku. Installatsioon jääb üles nii kauaks, kui ilmastikule vastu peab.

Kui Pärnumaa kutsehariduskeskuse noored on valmis saanud ühe tõelise grööni iglu meisterdamisega, siis Pärnu kunstikooli õpilased Ene Riso juhendamisel toovad linnapilti Fääri saarte lammastest innustust saanud kunstilised lambad. Tasub silmad lahti hoida ja lambad üles leida, nad on kusagil pargis, kellegi aias või hoopis näitusesaalis.

Kolmapäeval kell 12 on kõik kirjandushuvilised oodatud Pärnu keskraamatukokku kohtuma kirjanike Kristín Steinsdóttiri ja Aðalsteinn Ásberg Sigurðssoniga, kelle uhiuusi raamatuid “Kodulinna ingel” ja “Kääbusekivi” esitletakse. Neljapäeval sõidavad aga Islandi üks tuntumaid lastekirjanikke ja populaarseima romaani-muinasjutu autor, helilooja ja muusik külla Tõstamaa keskkooli.

Laupäeval 12-15 aga ootab Maarja-Magdaleena gildis lapsi 2Vaasi Tuba, kus meisterdatakse ja joonistatakse just nende kolme ilusa saare eluolust inspiratsiooni saades.

Laupäev kutsub kõik kauni muusika ja Islandi fännid Raeküla Vanakooli keskusesse, kus kell 15 astub üles Islandi tunnustatud viiuldaja, Trio Nordica liige Audur Hafsteinsdottir, kes mängib islandi muusikat ja pajatab oma kodusaarest. Eestimaist vürtsi lisab noorte meeste folklooriansambel Viisuke.

Kontserdil antakse kätte meened tublidele lugejatele ja kuulutatakse välja viktoriinis osalenute ja loosiga saadud meenete saajad.

Audur Hafsteinsdottir ja Viisuke annavad kontserdi veel Tõstamaa vastrenoveeritud kultuurimajas laupäeva õhtul kell 19.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles