Urmo Aavat ärritab liikluses isekus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ralliäss Urmo Aava Mitsubishi Lancer Evo 9 püüab tänavatel möödujate pilke. Aava arvates on auto hea ja noorele mehele igati paslik.
Ralliäss Urmo Aava Mitsubishi Lancer Evo 9 püüab tänavatel möödujate pilke. Aava arvates on auto hea ja noorele mehele igati paslik. Foto: Mihkel Maripuu

Rallisõitja Urmo Aava jääb väljaspool ralliradu tagasihoidlikuks. Mees püüab tänaval hoopis viisaka ja arvestava liiklemisega teistele autojuhtidele eeskujuks olla.

Millise autoga sõidate ja miks?

Mitshubishi Lancer Evo 9ga. Ma arvan, et see on noorele mehele väga sobilik ja hea auto.

Millised autod teil varem olnud on?

Varem olen sõitnud peamiselt Suzukidega, näiteks Vitara ja Swiftiga.

Kas olete kunagi liikluseeskirja rikkunud? Kuidas?

Muidugi olen, kes ei oleks. Vahel juhtub ka tahtmatult, et liikluseeskirja mingi punkti vastu eksitakse. Ma ei usu, et leidub inimest, kes ei ole ühtegi reeglit rikkunud.

Kui kiiresti olete autoga sõitnud?

230 kilomeetrit tunnis. See oli lennuväljal.

Kõige piinlikum moment autoroolis?

Kunagi nooremas eas on ette tulnud selliseid olukordi, kus olen ristmiku nii-öelda kinni sõitnud ehk seal teistele autodele ette jäänud, ja see oli küll suhteliselt ebameeldiv. Nüüd ajab mind ennast jubedalt vihale, kui inimesed ei mõtle ja sõidavad ristmikud kinni. Ma ise jälgin seda, et kõik suunad saaks liikuda.

Kas olete kunagi autoavariis kannatada saanud inimestele esmaabi andnud?

Ei, ei ole. Väljaspool ralliradu olen sattunud suhteliselt väikestesse avariidesse, seal ei ole keegi esmaabi vajanud.

Millist autot te kunagi ei ostaks? Miks?

Ei tea. Raske küsimus. Ei saa öelda, et odavat, kallist või koledat autot ei ostaks. Pigem sellist, mis ei täida oma otstarvet. Ei ostaks katkist autot, millega midagi teha ei ole, autot, mis ei sõida. Kui auto sõidab, siis ma ei saa öelda, et ma ei ostaks seda. Oleneb vajadustest ja võimalustest.

Milline on teie unistuste auto ja miks?

Soovin endale järgmiseks aastaks väga head WRC-klassi võistlusautot, see ongi unistuste auto.

Mis teid autoroolis kõige enam närvi ajab?

Inimeste kadedus ja viha. Et ei viitsita teiste peale mõelda, et kas või nui neljaks on vaja olla selle ühe koha võrra eespool. Sõidetakse teistele ette ja pannakse ridu kinni – see ajab jubedalt närvi.

Millised mõtted tekivad, kui näete Mercedese viimase luksmaasturi roolis blondiini?

Ma ei saa selliseid hinnanguid anda. See, et inimene on blondiin, ei tähenda veel midagi. Ilus auto ja ilus naine, mis seal ikka. Ju nii peab olema. Ütleme nii, et ju ta on oma asju siis hästi ajanud, kui saab sellise autoga sõita.

Kas autoroolis peaks alkoholile kehtima nulltolerants või mitte?

Vaat see on jube raske küsimus. Olen üldiselt seda meelt, et seadused on seadused ja sellised poolpehmed seadused ei ole õiged. Nii et pigem olen selle nulli poolt.

Teisest küljest tekib selline inimlik aspekt ka, et vahel on vaja võtta pokaal šampust ja siis võib selle väikse lonksu pärast rumalalt vahele jääda.

Ma arvan, et see nulltolerants on õige. Kuid 0,1 promilli pärast ei peaks veel kedagi roolijoodikuks tembeldama.

Miks eelistada autot ühistranspordile?

Eks ta ole mugavam, aga kui asi niimoodi edasi läheb, peab midagi muutuma hakkama. Vahel on Tallinnas juba päris keeruline liigelda.

Ühistranspordi osakaal peab igal juhul suurenema või siis peab teedevõrku väga palju arendama, et kõik need autod meie teedele ära mahuks. Eelistatum peaks ju olema ühistransport.

Milline oleks ideaalne autosõit?

Ideaalne olekski sõita siis, kui liikluses kõik teistega arvestaks. Ma ei usu, et selleni kunagi jõutakse.

Kes oleks ideaalne reisikaaslane? Miks?

Pere. Autos peab mugav olema, reisikaaslane ei tohi olla liiga vaikne ega liiga jutukas ning perekonnaliikmed üldiselt teavad, mis teisele meeldib, ja püüavad üksteise vastu meeldivad olla.

Millist muusikat või raadiojaama autoga sõites kuulata eelistate?

Uuno raadiot. Mul ei ole lihtsalt aega, et väga hoolikalt muusikat valida, pigem mängib see taustaks ja ma ei süvene, mis sealt nüüd täpselt tuleb.

Uunos meeldib mulle eriti hommikuprogramm, see on selline rõõmsameelne ja reibas ning seda juhivad hea huumorisoonega inimesed.

Kas ketsi oskate vilistada?

Jah. Küllap ma sellega hakkama saan, jah.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles