Video: Iisraeli peaminister- Hitler sai juutide hävitamise idee moslemilt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tekitas Jeruusalemmas sionistide kongressil oma kommentaariga Teise maailmasõja ajal toimunud juutide hävitamise kohta hämmeldust.

Netanyahu teatel ei olnud natside massiline hävitamine natsi-Saksamaa juhi Adolf Hitleri originaalidee, vaid ta sai selle moslemilt, edastab Reuters.

Iisraeli peaministri arvates oleks juutide saatus olnud hoopis teine, kui Hitler ei oleks kuulanud Palestiina moslemijuhti, Jeruusalemma suurmuftit Haj Amin al-Husseini.

«Hitleril ei olnud alguses juutide hävitamise plaani, ta tahtis nad lihtsalt Saksamaalt välja saata. Kuid kui Hitler 1941. aastal al-Husseiniga kohtus ja tema seisukohta kuulis, siis muutis plaani. Al-Husseini sõnas Hitlerile, et kui viimane juudid Saksamaalt välja saadab, siis need kõik  lähevad Jeruusalemma,» sõnas Netanyahu oma kõnes.

Iisraeli peaministri teatel küsis Hitler al-Husseinilt, et kuidas «juudiprobleemi» lahendada.

«Põleta nad ära,» olevat al-Husseini öelnud.

Natanyahu kommentaar mõisteti Iisraeli opositsiooni poolt hukka. Holokausti ekspertide teatel võltsis Netanyahu ajalugu, kuna süüdistas kuue miljoni juudi tapmises moslemeid.

«Iisraeli valitsusjuht vihkab palestiinlasi nii palju, et on valmis andestama läbi ajaloo suurimale sõjakurjategijale Hitlerile,» sõnas Palestiina vabastusorganisatsiooni peasekretär Saeb Erekat.

Erekati arvates peaks Netanyahu lõpetama kommentaaride loopimise ja odava populaarsuse taotlemise juuditragöödia teemal.

Iisraeli kaitseministri Moshe Yaaloni sõnul langetas holokausti otsuse ikka Hitler ise, mitte al-Husseini.

Ei ole täpselt teada, millistele ajalooallikatele Netanyahu oma kommentaaris viitas, kuid on olemas tõendid, et 1947. aastal tunnistas Hitleri kaaskonda kuulunud isik Nürnbergi kohtus, et al-Husseini andis Hitlerile juutide massimõrva idee.

Al-Husseini, kes suri 1974. aastal Egiptuses Kairos, ei toodud mitte kunagi kohtu ette.

Ajaloolaste andmetel mainis Hitler oma kõnedes juutide hävitamist juba 1939. aasta jaanuaris, kuid al-Husseini kohtus Hitleriga alles 1941. aasta novembris.

Iisraeli Tel Avivi ülikooli professor Dina Porat imestas, et kuidas Netanyahu sai oma andmetega nii «puusse panna», kuigi ta isa oli kuulus ajaloolane Benzion Netanyahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles