Iraaklanna ei taha kodumaale tagasi: pigem tapan end Soomes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud (esiplaanil)
Põgenikud (esiplaanil) Foto: SCANPIX

Iraagist pärit kaks sunniidist õde, 29-aastane Sahar ja 25-aastane Haneen põgenesid üks kuu tagasi oma kodulinnast Fallujahst, kuna nii linn kui kogu seda ümbritsev Anbari maakond langes äärmusrühmituse Islamiriik kätte.

Naised jõudsid Soome ja esitasid seal asüülitaotluse, kuid Soomes karmistusid asüülireeglid, mille tõttu nad kardavad kodumaale tagasi saatmist, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Ma ei taha Iraaki tagasi, pigem tapan end Soomes ja lasen end siia matta,» teatas Haneen Soome ajakirjanikele.

Haneeni sõnul õppis ta ülikooli ajakirjanikuks, kuid Iraagis ei ole just palju naisajakirjanikke ning ta ei saanud selles ametis kuigi kaua töötada, kuna teda ähvardati pidevalt.

Iraaklannade sõnul kartsid nad Islamiriigi võitlejaid ja nende terrorit.

«Džihadistidest võitlejad röövisid naisi, keda vägistati ja ahistati. Need, kes vastu hakkasid, tapeti. Kui ma peaksin Iraaki tagasi minema, siis ootab mind tõenäoliselt sama saatus,» teatas Haneen.

Iraaklannad on sunniidid ja nad arvavad, et nende elu on ohus ka selle tõttu, et Iraagis on võimul šiiidid.

Õed ületasid smugeldajate abil Vahemere, kuid sattusid vahepeal lahku, kui nende alus Türgi ja Kreeka vahel uppus.

Itaalia ja Kreeka kaudu Soome saabunud naised leidsid teineteist uuesti sotsiaalmeedia abil. Nüüd elavad nad juba mõnda aega Soome ühes põgenikekeskuses.

Iraaklannad ei julge kritiseerida kodumaal toimuvat, kuna arvavad, et seal elavad sugulased võivad selle tõttu kannatada.

Naiste isa on arst ja ema medõde, kuid nende saatuse kohta ei ole nad alates Iraagist lahkumisest midagi kuulnud.

Teine õde Sahar õppis Tikriti ülikoolis arvutispetsialistiks, kuid ka tema ei usu, et Iraagis elu paremaks muutuks.

«Islamiriik vallutab alasid ja neid võitlejaid ei takistata. Kas te siin Soomes arvate, et olukord laheneb ja me saame tagasi minna? Kulub vähemalt 20 aastat, enne kui tagasi pöördumine on võimalik, kuid see ei pruugi nii olla,» tõdes teine õde.

Iraaklaste jaoks on Soomest saanud «tõotatud maa» ja praeguses migratsioonikriisis on suur osa Iraagist põgenenuid saabunud sinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles