Sel laupäeval esineb Rock Cafes acid jazzi staar Incognito Inglismaalt

Elu24.ee peotoimkond
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Acid jazzi klassik Incognito Inglismaalt
Acid jazzi klassik Incognito Inglismaalt Foto: Promopilt

Laupäeval, 24. oktoobril esineb Tallinnas klubis Rock Cafe acid jazzi klassik Incognito Inglismaalt.

Foto: Maris Savik

Erikülalisena astub üles Sofia Rubina Band.

Alates 1979. aastast Londonis tegutsev Incognito on üks acid jazzi muusikastiili võtmebände. Legendaarse DJ Gilles Petersoni poolt 1980ndate keskel lendu lastud pilatermin „acid jazz“ oli sisuliselt uus nimi 1970ndate jazz funk’i skenele, millest pärinesid ka Incognito asutajaliikmed eesotsas kitarrist-produtsent Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick’iga.

Grupi läbilöögihitiks peetakse 1991. aastal Gilles Petersoni Talkin’ Loud plaadimärgi alt ilmunud ja Ühendkuningriigi singlitabelis 6. kohale jõudnud töötlust Ronnie Laws’i loost “Always There”, millel järgnesid globaalsed menualbumid „Positivity“ (1993) ja „100 Degrees & Rising“ (1995).

Incognito loomevaramu on olnud meelismaterjaliks maailmaklassi remiksijatele-produtsentidele nagu Masters at Work, David Morales, Roger Sanchez ja Jazzanova ning nad on teinud koostööd selliste nimedega nagu r’n’b täht Chaka Khan, souljazzi kitarrist George Benson ja omaaegne Motowni leibli raudvara Leon Ware.

Ometi on just Incognito live-esinemised vägevamad kui kõik nende stuudiosalvestused ja klubiremiksid kokku. Nad on täielikud kommunikatsioonigeeniused, kelle eesmärgiks pole mitte lihtsalt publikult paar käteplaksu välja võluda, vaid luua kontserdisaalis täielikust kokkukuuluvustundest laetud utoopia.

„Me pole lihtsalt meelelahutajad, vaid õpetajad ja ravitsejad,“ kirjeldab Bluey ise bändi vunkiva kontsertenergia toimet.

Tänaseks koondab Incognito üle kümne erinevat päritolu muusiku – bändi liider ja enamike lugude autor Bluey on sündinud Mauritiuse saarel, perkussionist João Caetano kasvas üles Hiinas, bassist Francis Hiltoni juured on Jamaical. Pidevalt roteeruvas esmaklassiliste vokalistide rivis püsivad praegu põhikohaga briti džässi ja r&b lauljad Tony Momrelle ja Vanessa Hayes.

Incognito mullu ilmunud ja USA džässialbumite müügitabelis teise koha napsanud kuueteistkümnendat stuudioalbumit „Amplified Soul“ on muusikapress nimetanud „hämmastavalt vitaalseks 21. sajandi vintage-soul väljalaskeks“.

24. oktoobril saab Rock Cafes kuulda nii „Amplified Soul“ lugusid kui läbilõiget Incognito üle kolme aastakümne kestnud loometeelt, sh grupi nimilugu „Incognito“ (1981), pala „Talkin’ Loud“ (1993), võimsa saksofonisoologa hitti „Night Over Egypt“ jne.

Incognito kontserdi erikülaliseks on särav lauljatar Sofia Rubina koos oma bändiga. Mainekas Berklee kõrgemas muusikakoolis vokaaltehnikat lihvinud Sofia on kodus nii džässis, soulis kui klubimuusikas ning tema hääl on kostnud ka New Yorgi legendaarses jazziklubis Blue Note.

Äsja 50ndate džässistandardite uustöötlusi sisaldava albumi „In The Land of OO-BLA-DEE“ üllitanud Rubina astub Rock Cafe lavale koos oma livebändiga. 

Uksed Incognito kontserdile avatakse laupäeval, 24. oktoobril kell 20:00, kontserdi algus 21:00.

Piletid müügil Piletilevis hinnaga 25–35€, kohapeal piletid 30–40€.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles