Norra kahes suurlinnas plaanitakse hakata sõltlastele jagama tasuta heroiini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Norra kahes suurlinnas, Olsos ja Bergenis plaanitakse hakata ravimatutele narkosõltlastele hakata jagama tasuta heroiini, seda küll esialgu katsena.

Euroopa Liidu andmetel on Eestis enim narkosurmi, teisel kohal on Norra, edastab The Local.

Norra heroiinijagamise eesmärgiks on vähendada üledoosist tingitud surmasid.

«Me ei ole vastu kui Bergeni tervishoiuametnikud tahavad sõltlasi aidata, luues neile vastavad kohad ja andes kontrolli all narkootikumi,» sõnas Bergeni poliitik Harald Schjelderup.

Norra kristlikud demokraadid ja liberaalid pooldavad narkosõltlaste keskuste loomist, kus need inimesed saavad kas suitsetada või süstida heroiini.

Möödunud reedel sai Oslo uueks linnapeaks 64-aastane Marianne Borgen, kellelt oodatakse uut narkopoliitikat. Tööpartei koos Roheliste Partei ja vasakpoolsetega toetavad plaani katsetada rangelt kontrollituna sõltlastele heroiini jagamist.

Selle peab aga kinnitama Norra parlament, mis 2012. aastal heroiiniravi ettepaneku tagasi lükkas.

Euroopa Liidu 2014. aasta narkoraporti kohaselt sureb ELi riikides narkootikumide tõttu enim inimesi Eestis, järgneb Norra.

Kui Norras tarbitakse enim heroiini, siis Eestis sünteetilist opioidi fentanüüli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles