Taanlaste soovitus pimedaks ajaks – nautige ja mõnulege

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sügisel on pimedamat aega aina rohkem ning otsitakse viise, kuidas see aeg üle elada ja end mõnusalt tunda.

Taanlastel on pimeda aja mõnude kohta  termin «hygge», mida võib tõlkida kui «kodustumine-nautimine-mõnutunne-südamesoojus», kirjutab iltasanomat.fi.  

Pimeda aja mõnude hulka kuulub näiteks kodus diivanil mõnulemine ja hea raamatu või ajakirja lugemine või kallima kaisus olemine.

Samuti elutoas pikniku korraldamine, kust ei puudu hea toit, küünlavalgus, kaminatuli, sõbrad ja huvitavad vestlusteemad.

Taanlaste jaoks seostub «hygge» sooja südame ja mõnusate inimestega.

««Hygge» on ka läheduse loomise kunst, kus sõprus, külalislahkus ja rahulolu on ühes pajas,» kirjeldatakse seda raamatus «Ksenofoobide käsiraamat taanlaste kohta».

«Hygge» uurija, antropoloog Jeppe Trolle Linneti sõnul kasvatab see niiöelda kodustumine turvalisustunnet ja tavaliselt on see spontaanne.

Ta lisas, et «hygge» juurde ei kuulu igapäevaprobleemide ja poliitika arutamine.

««Hygge» pakub võimalust minna tagasi minevikku, kus elu ei olnud niis stressirohke kui praegu. Kus puudus pidev maailmaga kontaktisolek ja aja sai kergemini maha võtta,» nentis antropoloog.

Pimedat aega saab üle elada mitme nipi abil:

Süüta sageli küünlaid ja naudi elusat valgust.

Kutsu sõpru külla ja küpseta lemmikroogi, tee seda sõprade ja enda tuju tõstmise eesmärgil. Ei tasu rääkida rasketel teemadel, pigem sellistel, mis loovad mõnusa atmosfääri.

Võta kallim kaissu ja keerake end pehme ja sooja pleedi sisse. Vaadake lemmiksaateid  või filme, juues lemmikjooke.

Pane soojalt riidesse ja mine koos lähedastega avastama õhtust valgustatud linna, mis kindlasti on erinev päevavalguses linnast. Jahedaga tasuks end soojendada näiteks glögiga.

«Hygget» saab nautida ka teistel aastaaegadel kui on valgem. Näiteks kevadel ja suvel, korraldades looduskaunis kohas pikniku, sõites jalgrattaga ja telkides.

Taanlastel on mõnulemisega pikaajalised kogemused, sest «hygge» võeti kasutusele juba 18. sajandil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles