Hollandis tekkis küsimus, mida teha asüülitaotlejate lapsnaistega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: SCANPIX

Hollandi migratsiooniametnikud murravad pead, mida teha asüüli taotlevate meeste alaealiste naistega.

Hollandi seaduses on «augud», mille tõttu paarkümmend 13- 15-aastast tüdrukut said loa tulla Hollandisse ja elada koos oma abikaasaga põgenikekeskustes, edastab BBC.

Hollandi meedia jõudis selle probleemi jälile avalikusse lekkinud migratsoonidokumendi kaudu.

Tegemist on Süüriast pärit tüdrukutega, kes olid seal lapsmõrsjad, kuid Hollandis on nad alaealised, kellel ei ole õigust abielluda.

Hollandis muudetakse seadust, mis puudutab sisserändajate abielusid ja abiellumisvanust. Seni on süürlased saanud oma lapsnaised järele kutsuda, viidates pere ühendamisele.

«Kui 12-aastane tüdruk on abielus 40-aastase mehega, ei ole see abielu, vaid lapse ärakasutamine,» teatas Hollandi opositsioonipoliitik Attje Kuiken.

Kuikeni sõnul on need tüdrukud alles lapsed, kes vajavad kaitset sundabielu eest.

Üks sellistest näidetest on Süüriast Hollandisse saabunud 14-aastane Fatema Alkasem, kes oli kaheksandat kuud rase ja kadus Ter Apeli põgenike vastuvõtukeskusest kaks kuud tagasi.

Hollandi politsei arvates võidi  tüdruk sunniviisiliselt viia mõnda teise riiki, kus tal on vähem šansse enda eest seista kui Hollandis.

Hollandi seadused lubavad seksuaalelu alustada 16-aastaselt ja selles vanuses tohib ka erandkorras abielluda. Sisserändajate puhul kehtib, et kui teismeline on abiellunud ametlikult oma kodumaal, siis tunnustab seda ka Holland.

Hollandi võimud soovivad seadust muuta nii, et ametlikult tunnistataks vaid neid abielusid, kus mõlemad osapooled on vanemad kui 18-aastased. Uus seadus peaks jõustuma detsembris.

Hollandisse on sel aastal saabunud 36 000 asüülitaotlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles