Taani prints Henrik: taanlased diskrimineerivad mind

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa prints Henrik Foto: SCANPIX

Taani kuninganna Marghrete II abikaasa, prints Henrik andis Prantsuse meediale intervjuu, milles teatas, et taanlased diskrimineerivad teda, kuna keelduvad teda nimetamast «kuningaks».

81-aastase Henriku ametlik tiitel on olnud pikka aega prints-abikaasa, kuid varasematel aastatel see teda ei häirinud, edastab The Local.

Väljaandele Le Figaro antud intervjuus teatas prints, et tegelikult peaks ta kandma tiitlit «kuningas».

«Miks ma peaks olema Printslik Kõrgus, kui saaksin olla Tema Majesteet? Kannan tiitlit prints-abikaasa, et taanlased mind omaks võtaks, kuid taanlased diskrimineerivad mind. Taanit tuntakse võrdõiguslikkusele suurt tähelepanu pööravat riiki, kuid mina abikaasana olen madalamal positsioonil kui mu naine,» teatas prints Henrik.

Prints Henrik on ka varem meedia vahendusel kaevelnud, et miks ta kuningas ei ole.

Viimati tegi ta seda veebruaris enne Taani erinevate osade külastamist.

«Ma peaksin olema kuninganna võrdne partner, kuid mul on madalam tiitel, kui temal. See on mõnevõrra arusaadav. Kuid maailma ajaloost on teada, et kuningannad on andnud oma mehele kuningas-abikaasa-kaasvalitseja tiitli, miks ma peaks olema siis vaid prints?» teatas Henrik siis.

Ta lisas, et kui naine on valitseja, siis peaks olema seda ka ta mees.

Prints Henrik tekitas meediakära ka selle aasta aprillis, kui ta teatas, et on oma naise, kuninganna Margrethe II 75. juubelil osalemiseks liiga haige, samas aga nähti teda paar päeva hiljem Itaaliasse Veneetsiasse puhkusele lendamas.

Taani kuningliku perekonna ajalooga kursis oleva ajaloolase Lars Hovbakke Sørsenseni teatel on prints Henriku viimase aja kommentaarid kuninglikus peres pingeid tekitanud.

«Iga kord, kui prints suu lahti teeb, tuleb ta suust midagi kritiseerivat. Paljud taanlased ei saa aru, miks prints selliselt lahmib,» selgitas Sørsensen.

Prints Henrik on sünnilt prantsuse aadlik, kelle nimi on Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. Ta abiellus Taani printsessi Margrethega 1967. aastal. Printsess sai Margrethe II nime all Taani kuningannaks 1972. aastal. Siis sai mees tiitli prints-abikaasa Henrik.

Taani kuningannal ja ta abikaasal on kaks poega ning kaheksa lapselast.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles