USA post-punkarid Swansist tulevad Eestisse

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swans 2010. aastal.
Swans 2010. aastal. Foto: promo

Neljapäeval, 12. mail annab Tallinna Von Krahli teatrisaalis kontserdi mõjuvõimas Ameerika post-punk bänd Swans. Erikülalisena astub üles indie-folk trubaduur James Blacksaw.

Pärast 13aastast vaikust on tagasi muusikaajalukku läinud New Yorki post-punk bänd Swans, mis kasvas välja 1980. aastate algul New Yorgi No Wave skenest, sarnasest taustsüsteemist kui nende hingesugulased Sonic Youth.

Kontserdi pressiesindaja Helen Sildna teatel on bändi asutajaks ja hingeks multiinstrumentalist, vokalist ja lugudekirjutaja Michael Gira.

Swansi tunnuseks sai algusest peale sünge ja veniv vokaal, agressiivne ja erakordselt vali helikaskaad, muutuvad tempod ja üle vindi moonutatud kitarri-sound.

Michal Gira kommentaar bändi nimele Swans oli järgmine: „Luiged on majesteetlikud ja kaunid olendid väga halbade iseloomudega“ ning „ilus ja brutaalne“ on omadussõnad mis seisavad kõrvuti nii mõneski bändi kirjeldavas arvustuses.”

Swansi kontserte on kirjeldatud kui hinge ülendavaid ja keha lammutavaid, mis viitab asjaolule, et varajase perioodi Swansi kontserdid olid sedavõrd valjud ja füüsiliselt mõjuvad, et mõnele publikust tekitas see suisa oksendamisreaktsiooni.

Swans on andnud välja 12 stuudioalbumit ja 9 live-albumit, millest viimane stuudioplaat ilmus 1996. aastal ja kujutas endast mammutalbumit täis eksperimentaalset muusikat: sünget ambienti, eepilisi post-industriaal-teoseid, post-rokki ja akustilist kitarri.

1998. aastal ilmus bändilt live-salvestus pealkirjaga „Swans Are Dead“, mis jäigi Gira-poolseks sõnumiks fännidele kuni 2010 jaanuarini, mil bändi myspace-lehele ilmus sõnum „SWANS ARE NOT DEAD“.

Peagi järgnes uudis, et 21. septembril ilmub pärast aastaid vaikust Swansi album „My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky“.

Plaadil löövad kaasa bändiliikmed nii endistest Swans kui Angels of Light koosseisudest kui külalistena Devendra Banhart, Bill Rieflin (R.E.M.) ja Mercury Revist tuntud Grasshopper. Gira on rõhutanud, et Swansi aktiveerumine pärast pikka vaikust ei ole odav, vaid loominguline areng, mis viib teda orgaanilisel moel tagasi Swansi väljendusviiside juurde, olles aastatega läbi teiste kollektiivide muusikaliselt edasi arenenud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles