Väikeluik käivitas Briti saartel spekulatsiooni väga külmast talvest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeluik
Väikeluik Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia ilmateenistus Met Office on pikka aega veeretanud spekulatsiooni väga külmast talvest nagu kuuma kartulit.

Ilmaennustusveski läks uue hooga käima nädal tagasi kui Ühendkuningriigis nähti esimest rändlindu, väikeluike (Cygnus columbianus), edastab The Telegraph.

Siberis pesitsev, kuid Briti saarte lõunaosas talvituva väikeluige esindajat nähti 11. oktoobril Londoni lähedal Slimbridge´i looduskaitseala järvel.

Möödunud aastal märgati esimest väikeluike selle aastaga võrreldes 25 päeva hiljem.

Briti saartel on väikeluige saabumist jälgitud alates 1963. aastast, kuid varem ei ole märgatud, et ta oleks saabunud juba oktoobri alguses.

11. oktoobril Ühendkuningriigis ilm jahenes ja luige saabumist seostati jahedusega. Meedia spekuleeris, et Siberis on juba külm ning sel aastal vist saabub talv ka Briti saartele varem.  

«On olemas vanasõna, et luiged läinud, lumi taga ja luiged saabunud koos külmaga. Teada on, et luiged lendavad soojematesse paikadesse vahetult enne lume tulekut. Siiski ei saa teha kaugeleulatuvaid järeldusi ühe luige põhjal, kuid siiski on erakordne, et see luik saabus nii vara,» kommenteeris luigeekspert Julia Newth.

Briti ilmateatesse kaasati siis kiiresti ka loodusilming El Niño, mis ekspertide sõnul on sel aastal olnud väga tugev ja mille mõjud on tunda maailma erinevates paikades. El Niño puhul Vaikse ookeani idaosa pinnakihi vesi soojeneb ning sajud tekivad seal, kus neid tavaliselt sageli ei esine. Oma rolli mängivad ka tugevad tuuled.

Briti meteoroloogid arvasid, et oktoobris olnud lühiajaline jaheduslaine koos El Niño mõjuga viitab, et Ühendkuningriigis on oodata viimase 50 aasta kõige jahedamat talve.

Spekulatsioonid läksid nii karmiks, et Met Office edastas uue teate, milles rõhutati, et ühe luige põhjalt ei saa pikaajalisi prognoose teha.

«Viimasel ajal on tuul olnud idast, mis võib olla mõjutanud luige saabumist. See on tõenäolisem selgitus, kui see, et luik viitab talvisele karmile ilmale,» teatas ilmaeksepert Adam Scaife.

Met Office andis samas välja uue sügise lõpu ja talve alguse ilmaennustuse, mille kohaselt peaks ilm olema aastaaja kohta keskmisest soojem.

Scaife lisas, et Briti saartel oli El Niño mõjude tõttu külm talv 2009 – 2010, kuid praeguste prognooside kohaselt ei peaks see kliimafenomen selle aasta talve mõjutama.

Wikipedia: Väikeluik pesitseb arktiklistel aladel, Cygnus columbianus bewickii Venemaa põhjaosa Koola poolsaarelt Vaikse ookeani rannikuni, Cygnus columbianus columbianus pesitseb aga Alaskal ja Kanadas. C. c. bewickii rändab üle Valge mere ja Eesti ning Elbe jõe Hollandisse ja Briti saartele, Venemaa idaosas pesitsevad linnud talvituvad Jaapanis ja Hiinas. C. c. columbianus talvitub USA edelaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles