Soome meteoroloog: ees ootab tõeline «Siber»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soome meteoroloogide teatel näitab ilmaennustuusportaali Accuweather pikaajaline prognoos, et Põhja-Euroopas on oodata äärmuslikult külma talve.

Eelmise ennustuse kohaselt pidi talv tulema keskmisest soojem, edastab iltasanomat.fi.

Uue ennustuse järgi jääb jahe õhumass Põhja-Euroopa kohale pikaks ajaks, tuues kaasa rekordiliselt madalad temperatuurid.

«Ilmakaardil on põhiliselt sinine, mis näitab, et talv tuleb keskmisest jahedam,» teatas Soome ilmateenistuse meteoroloog Tuomo Bergman.

Samas aga on hoolimata madalatest temperatuuridest, võrdlemisi palju päikest.

Mis puudutab lund, siis Euroopa põhjaala erinevates paikades sajab seda erinevas koguses. Osades kohtades võib olla lumetorme , teistes lund minimaalselt.

Bergmani sõnul tuleb sel talvel olla valmis talvetormideks. Lisaks Põhja-Euroopale tuleb neid keskmisest rohkem ka Kesk-Euroopas.

Accuweather hoiatas, et tormituuled võivad olla nii võimsad, et mitmed paigad võivad jääda pikaks ajaks elektrita ja ehitised saavad kannatada. Talvetorme võib esineda enim selle aasta detsembris.

Euroopa keskmise pikkusega ilmaennustuste keskuse (ECMWF) poolt möödunud laupäeval avaldatud ilmaennustus on aga vastupidine, sest lubatakse keskmisest soojemat talve. Samas aga peaks sadama varasemate aastatega võrreldes rohkem lund.

Bergman selgitas, et meteoroloogide ennustused erinevad ennustuskaartide madal- ja kõrgrõhualade erinevuste tõttu.

Ta lisas, et tavaliselt on rida külmi ja siis rida soojemaid talvi, kuid alati ei pea see paika.

Meteoroloogi sõnul on kindel, et kui Venemaal asuv kõrgrõhuala ulatub pika aja jooksul Põhja-Euroopasse, siis on oodata «Siberit».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles