Vanemuises esinevad maailmakuulsad ooperisolistid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt "Madame Butterfly" esietenduselt.
Pilt "Madame Butterfly" esietenduselt. Foto: OVE MAIDLA/PM/SCANPIX BALTICS

Vanemuise ooperilavastuses “Madame Butterfly” laulab neljapäeval, 4. novembril mitu mujalgi maailmas tuntust kogunud ooperisolisti.

Teatri pressiesindaja Ave-Marleen Rei teatel lööb külalisena Pinkertoni rollis kaasa maailmas laialt tunnustust leidnud vene tenor Oleg Balašov Peterburi Maria teatrist, Cho-cho-sani rolli esitab Irina Vaštšenko Moskva Stanislavski ja Nemirovitš-Dantšenko nimelisest riiklikust akadeemilisest muusikateatrist.

Balašov lõpetas 1999. aastal Moskva riikliku Tšaikovski nimelise konservatooriumi ja töötab samast aastast Peterburi Maria teatris ooperisolistina. Koos Maria teatri trupiga on ta laulnud maailma tipplavadel nagu Metropolitan Opera New Yorgis, Covent Garden Londonis, La Scala Milanos, Teatro Real Madridis jt. Samuti on ta esinenud Pariisis, Berliinis, Stockholmis, Los Angeleses, Pekingis, Tokyos, Washingtonis, Amsterdamis jm. Sel hooajal saab Balašovi näha Metropolitan Operas Šuiski rollis Mussorgski ooperis “Boris Godunov”.

“Madame Butterfly” homsel etendusel laulab Cho-cho-sani rolli Irina Vaštšenko Moskvast. Vaštšenko lõpetas 2001. aastal Tšaikovski nimelise Moskva riikliku konservatooriumi laulu erialal. 2000. aastast töötab ta ooperisolistina Stanislavski ja Nemirovitš-Dantšenko nimelises riiklikus akadeemilises muusikateatris. Ta on osalenud koduteatriga külalisetendustel Koreas, USAs ja Iisraelis. Tänavu suvel võis teda näha ja kuulda Cho-cho-sani rollis Saaremaa ooperipäevadel. Kontsertreisid on viinud teda Saksamaale, Prantsusmaale, Kuubale, Inglismaale, Slovakkiasse ja Austriasse.

Goro rollis astub lavale Guntars Rungis Läti rahvusooperist, teistes osades laulavad Atlan Karp, Valentina Kremen, Merle Jalakas, Taisto Noor, Jaan Willem Sibul jt.

Sama koosseisu saab näha 2. detsembri ja 16. jaanuari etendustel Vanemuise teatri väikeses majas.

Etendust dirigeerib Vanemuise muusikajuht ja peadirigent Mihkel Kütson.

Giacomo Puccini “Madame Butterfly” lavastas 2004. aastal Vanemuises Guntis Gailitis Läti rahvusooperist. See on väga kurb, kaunis ja dramaatiline lugu noore jaapanlanna Cho-cho-sani ehk Butterfly ja Ameerika mereväelase Pinkertoni armastusest. Ooperit esitatakse itaalia keeles, parema mõistetavuse huvides saab publik teksti jälgida lava ülaservas jooksvate eestikeelsete tiitrite vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles