Moskvas plaanitakse teha reedest «kaine päev»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Venemaa meedia teatel plaanivad pealinna Moskva võimud kehtestada linnas reedese alkoholimüügi keelu, Peterburis aga tahetakse «kaineks päevaks» kolmapäeva.

Moskva linnavalitsuse tervishoiuosakonna liikme Aleksei Mišini sõnul arutatakse seda küsimust lähiajal.

Mišini arvates oleks kõige otstarbekam, kui müügikeeld kehtiks reede pärastlõunast kuni päeva lõpuni.

Venemaal on reede see päev, kus saavad nädalalõpujoomingud alguse ja siis ostetakse kokku rekordilistes kogustes alkoholi.

«Suur osa inimestest tarbib alkoholi kogu nädalalõpu, kuid see saab alguse juba reedel. Paljud ei puhka end pideva joobes oleku tõttu korralikult välja ja neil tekivad terviseprobleemid. Esmaspäeval ollakse tööl väsinud,» selgitas Mišin.

Linnaametniku arvates aitaks kasvõi ühepäevane alkoholimüügi keeld parandada venelaste tervist ning vähendada alkoholist tingitud haigestumisi ja õnnetusi.

Ametlikel andmetel sureb Venemaal aastas alkoholi tekitatud haigustesse pool miljonit inimest.  Venemaa arstide teatel on 143 miljoni elanikuga riigis umbes viis miljonit alkohoolikut.

Uudisteagentuur TASS teatas, et pealinna Moskva ametnike plaan on hea, kuid on kaheldav, kas seda kunagi ka rakendatakse.

Peterburi võimud tetasid enne Moskva võime, et nad plaanivad ühe päeva nädalas kuulutada alkoholivabaks ja nende arvates võiks see olla kolmapäev.

Venemaal kehtiva seaduse kohaselt lõpetatakse praegu alkoholi müük kell 23. 00. Hommikul saab alkoholi osta alates kella 8.00-st.

Linnadel, kraidel ja oblastitel on õigus ise määrata alkoholi müügiaegu.

Venemaal on tahetud tõsta alkoholi ostmise alamvanust 18. eluaastalt 21. eluaastale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles