Salman Rushdie: enda vaba väljendamine on osa inimeseks olemisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti-India kirjanik Salman Rushdie sõnas eile alanud maailma suurimal raamatumessil Saksamaal Frankfurdis, et kõik katsed takistada vaba eneseväljendust, on rünnak inimeseks olemise vastu.

Rushdie lisas, et vaba sõna takistamine ei ole ainult tsensuur, vaid inimloomuse allasurumine, kirjutab The Local.

 «Enda vabalt väljendamine ja arvamuse avaldamine on omane kõigile inimestele. Oleme keelt omavad loomad, lugusid jutustavad loomad. Ilma vaba eneseväljenduseta kaotavad teised vabadused oma mõtte,» teatas kirjanik.

Islamistid mõistsid Rushdie ta 1989. aasta raamatu «The Satanic Verses» (Saatanlikud värsid) tõttu tagaselja surma.

Iraani tollane usujuht ja poliitik Ruhollah Musavi Khomeini andis välja fatwa, mille kohaselt Rushdie tuli hukata. Briti valitsuse käsu kohaselt sai kirjanik ööpäevaringse politseivalve.

Rushdie sõnul ei peaks tänapäeval enam sõnavabadus probleemiks olema, kuid on seda siiski.

«Valgustusajastuga koos oleks pidanud sõnavabadusvõitlus lõppema, kuid kahjuks jätkuvad kirjanike, väljaandjate, raamatumüüjate ja tõlkijate vastased rünnakud ka 21. sajandil,» teatas kirjanik.

Rushdie sõnul aetakse maailma osades riikides ikka taga poliitkorrektsust.

Briti-India kirjaniku uus teos kannab pealkirja «Two Years, Eight Months and Twenty-Eight Nights» ning see ilmub korraga nii inglise kui saksa keeles.

Iraani juhid teatasid, et nende kirjanikud boikoteerivad Frankfurdi raamatumessi, kuna selle üheks peaesinejaks on nende vana vaenlane ja islamivastane Salman Rushdie, kes on sõnavabadust ülistades silmakirjalik.

Frankfurdi raamatumessi korraldajad teatasid, et selle aasta messi põhiteemaks on sõnavabadus ja Salman Rushdie on selle üks kaalukatest pooldajatest.

«Sõnavabadus kas on või seda ei ole. Meie mess on dialoogide koht ning on kahju, et Iraan sellest eemale jäi. Ei saa unustada, et Rushdie pea kohal on ikka ta teose pärast timukakirves,» teatas raamatumessi juht Jürgen Boos.

Frankfurdi raamatumessi selle aasta külalismaa on Indoneesia, kus on maailma riikidest enim moslemeid.

Indoneesiast osaleb messil umbes 70 kirjanikku, nende seas ka Laksmi Pamuntjak, kes eesitleb oma uut raamatut «The Question of Red», mille tegevus toimub 1960. aastatel ehk ajal, mil kommuniste Indoneesias taga kiusati.

Frankfurdi raamatumess peab oma «algusajaks» keskaega, mil Johannes Gutenberg leiutas trükimasina ning trükkis ajavahemikul 1452–1454  umbes 180 eksemplari ladinakeelset 42-realist piiblit, mida nimetatakse ka Gutenbergi piibliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles