Egiptuses tuli päevavalgele sfinksi kaitsnud müür

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giza sfinks
Giza sfinks Foto: SCANPIX

Egiptuse antiigiamet teatas eile, et Gizas toimuvate väljakaevamiste käigus ilmus päevavalgele sfinksi kunagi ümbritsenud müüri jäänused.

Egiptuse peaarheoloogi Zahi Hawassi sõnul rajati see müür, kaitsmaks sfinksi liivatormide eest, kirjutab Live Science.

Väljakaevamistel paljastus arheoloogidele kaks säilinud müürilõiku, mis on ühe meetri kõrgused. Üks müüridest on põhja-lõuna suunaline ning 86 meetrit pikk, teine aga ida-lääne suunaline ning 46 meetrit pikk.

Hawassi kinnitusel on nüüd avastatud müürid osa suuremast sfinksi ümbritsenud kompleksist.

Vana-Egiptuse tekstides seisab, et tulevane vaarao Thutmosis IV käis sfinksi lähistel jahil. Pärast seda nägi ta unes, et sfinks käskis tal enda ümbert oleva liiva ära koristada. Tekstis seisab, et sfinks lubas Thutmosisele, et kui ta seda teeb, saab ta vaaraoks.

Thutmosis lasigi sfinksi pooleldi katnud liiva ära koristada ning kuju ümber kaitseks müüri rajada.

Kuni siiani arvati, et sfinksi kaitsev müür oli vaid kuju põhjaosas. Nüüdne leid näitas, et müür ümbritses kogu sfinksi.

Lisaks leiti veel Giza suuruselt teise püramiidi ja sfinksi rajaja, vaarao Hafra monumentaalkompleksi juurest senitundmatu liiva kaitseks ehitatud müür.

Hawassi sõnul võis see müür olla osa inimasustusest, mis kerkis vaarao Hafra matusekompleksi juurde pärast tema surma 2532. aastal eKr. Selles külas elasid eelkõige preestrid ja ametnikud, kes lahkunud vaarao kultust au sees hoidsid.

Hafra kultus püsis kuni Vana Kuningriigi kokkuvarisemiseni, mis leidis aset 2143 – 2134 eKr. Pärast seda jäeti Hafra püramiidi juurde kerkinud asustus maha.

Zahi Hawassi sõnul jätkatakse ala uurimist. Egiptuse peaarheoloogi arvates võib ka Giza, mida on uuritud juba väga pikka aega, veel üllatusi pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles