Täna algav kaheksas Viljandi Kitarrifestival toob kitarrimuusika staarid Eestisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
R2 Aastahitt 2013, Mihkel Raud
R2 Aastahitt 2013, Mihkel Raud Foto: Karli Saul/SCANPIX

Täna õhtul müristab maailmamuusika uus projekt „Intipunku”ja rohkete auhindade pärjatud Erik Söderlind Rootsist käima kaheksanda Viljandi Kitarrifestivali. Festivali line-up on erakordselt tugev ja mitmekesine ning laupäevani saab kuulda parimaid artiste Inglismaalt, Rootsist, USA-st, Hollandist ja Eestist. 

„Igal kitarrifestivalil on kohal maailma nimed, sõna otseses mõttes”, ütleb kunstiline juht Ain Agan. USAst jõuab kaheksandele festivalile kohale näiteks mees, kes on muutnud kitarrimuusika maailma nii soolomängijana kui  ansambli Oregon liidrina – Ralph Towner. Ta on tegev olnud enam kui kolmkümmend aastat ning on paljude kitarristide iidoliks. Inglismaalt rõõmustab muusikasõpru vanameister Adrian Legg, keda tuntakse ja hinnatakse ainulaadse oskuse poolest ühendada akustiline ja elektrikitarr ning sulandada kokku eri muusikastiilid ja inspiratsioon temale omapäraseks kõlaks. 

„Ma usun, et festivalil on elamusi, mis kõnetavad erinevaid kuulajaid. Need, kes teavad, mida nad kuulavad lähevad, saavad loodetavasti oma ootuspärase ja rohkemgi, ning need, kes lähevad kontserdile nn valge lehena, jäävad peale kontserdielamust vast mõtlema, et mis temaga just juhtus. Ja seda positiivses mõttes”, ütleb kunstiline juht Agan. Näiteks paneb festivalile paneb punkti  vaieldamatu mustlas-swingi tipp, Hollandist pärit Stochelo Rosenberg Quartet feat. Christiaan van Hemert. Stochelo on kitarrist, kes valdab meloodiat, improvisatsiooni ja meeletut pilli meisterlikkust. Kahe kitarri, kontrabassi ja viiuli saatel on oodata hoogsat ja isegi et erakordset konterdielamust. Klassikalise kitarrimuusika huvilisi oodatakse aga Viljandi vanasse veetorni, sest seal toimub Agani sõnul ainukene klassikalises mõttes klassikalise kitarri kontsert. Üles astub Kirsi Tilk, kelle kontsert lõppeb südaöiste kellalöökide saatel. 

Tuleval festivalil on mänguline roll numbril „kaheksa”. Festivali programmi on üle aasta lisandunud eriprojekt – sel aastal on selleks KAHEKSA. Kaheksa kodumaise helilooja kaheksaminutilise uudisloomingu esitamine kaheksa kodumaise artisti poolt. „Antud projekti inspireeris produtseerima fakt, et sellistele koosseisudele pole varem uudisloomingut kirjutatud” ütleb Agan. Eriprojektis esitavad uudisloomingut keelpillikvartett Prezioso ja löökpillidel Madis Metsamart. Soolokitarristidest astuvad lavalaudadele artistid Riho Sibul, Andre Maaker, Virgo Sillamaa, Robert Jürjendal, Ain Varts, Paul Daniel ja Ain Agan ning Mai Agan basskitarriga. Uudisloomingut komponeerivad heliloojad Olav Ehala, Tõnu Kõrvits, Tauno Aints, Liis Viira, Kristjan Randalu, Sven Grünberg, Mai Agan ja Margo Kõlar.

Kolmapäeval esitleb aga oma uut albumit „Nokturn” armastatud Argo Vals. Bändi koosseisu kuulub rida meie parimaid noori muusikuid. Jätkub ka juba festivalile armsaks saanud formaat singer/songwriter, mille raames astub soolokavaga üles Vaiko Eplik. Festivali ridadesse kuulub ka originaalse heliloomingu poolest tuntud multiinstrumentalist Rainer Jancis. Kitarrifestivali üheks osaks on noorte muusikute harimine. Lisaks saab kuulda ka õpitubades osalenud noorte muusikute ülesastumisi ja Kitarriorkestrit, mida juhatab sel aastal Andre Maaker. Koostöös Eesti Pärimusmuusika Keskusega toimub päevane kontsertkohtumine Mihkel Rauaga.

Foto: Kris Moor

Viljandi Kitarrifestivali raames toimub juba traditsiooniks saanud Kitarrimeistrite päev, kus on võimalik kohtuda pillimeistritega, nende tööde ja kitarri õppematerjalidega.

Festivali piletid on müügil Piletilevis ja alates pool tundi enne kontserti kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles