Asüülitaotlejad ostavad Soomes kirbuturult agaralt talveriideid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asüülitaotlejad Soomes
Asüülitaotlejad Soomes Foto: SCANPIX

Soomes Lahtis Hennalas tegutseva kirbuturu müüjate sõnul on Soomes asüüli taotlevad põgenikud leidnud tee kirbuturule ning ostavad sealt agaralt talve- ja lasteriideid.

Lanttila kirbuturg on Lahti maakonna suurim, kus varem käisid eelkõige soomlased ise, kuid nüüd on seal aina enam näha migrante, kirjutab Etelä-Suomen Sanomat.

«Põgenike vastuvõtukeskus asub kirbuturule üsna lähedal ja see on loogiline, et nad tulevad siia ostma. Paljudel neist ja nende lastel ei ole talveriideid,» selgitas üks kirbuturu müüjatest Ari Huovila.

Huovila lisas, et pagulased on üsna trenditeadlikud ning otsivad kvaliteetkaupa, näiteks pakuvad huvi Adidase tooted.

Huovila jätkas, et põgenikekeskusega on tehtud koostööd alates põgenike massilisest saabumisest Soome.

«Asüülitaotlejad tulevad riikidest, kus kauplemiskultuur Soome omast erineb. Sealsetel basaaridel võib olla solvav, kui ostmisel ei tingita. Soomes seevastu tingimist eriti ette ei tule,» nentis kirbuturu asjatundja.

Probleemide vältimiseks on Lanttila kirbuturg pannud üles araabiakeelsed sildid, millel on kirjas Soomes kauplemise põhimõtted.

«Lähis-Idast ja Aafrikast tulnud ei pruugi aru saada järjekorra mõistest. Seni on olnud vaid üks vargusjuhtum, mis politsei abil lahendati. Üldjoontes on seni põgenikega kauplemine sujunud,» selgitas Huovila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles