Teatrikohvikus kõlab meloodiline Pythagorase häälestus

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ross Reaver oma keelpilliga Worldstick™.
Ross Reaver oma keelpilliga Worldstick™. Foto: Erakogu

Sel neljapäeval, 4. novembril saab Endla Teatrikohvikus kuulata Norras elava USA päritolu muusiku ja pillimeistri Ross Reaveri kontserti „Waking in a dream world Estonia 528“.

Kontserdi korraldaja Mihkel Sooni teatel on Reaver välja töötanud uuendusliku keelpilli nimega Worldstick™, mis kogub populaarsust mitmel pool maailmas. Eestis astub Reaver üles koos siinsetest muusikutest koosneva ansambliga, kuhu kuuluvad oma ala värvikad ja tuntud tegijad. Lavale tullakse unikaalse dünaamilise seguga jazz'ist, folgist, popist ja maailmamuusikast.

Sooni seletuse järgi ei kasuta projektis osalevad muusikud tänapäeval üldlevinud ja hiljuti standardiseeritud absoluutsete helikõrguste süsteemi ega võrdtempereeritud häälestust. Muusika kõlab hoopis pikaajaliste traditsioonidega meloodilises ehk Pythagorase häälestuses, mille aluseks on 417 Hz.

Eri helisagedusi saab seostada kindlate elementidega, näiteks 528 Hz on südame, 417 Hz Päikese ja 396 Hz Maa sagedus. Nõnda tuuakse kontserdil ajatu ja ajaloolise vahepeal unustusse jäänud kõlapilt tänapäevasel kujul kaasaega. Tulemuseks on helipilt, mis on Sooni kinnitusel värskendav ja nauditav kõigi muusikasõprade jaoks.

Kontserdil löövad kaasa Ross Reaver (vokaal, Worldstick™), Mingo Rajandi (bass), Paavo Eensalu (analoogsüntesaator), Reigo Ahven (löökriistad) ja Mattias Siitan (džembe).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles